BIHKULTURAVIJESTI

U Sarajevu se 27. decembra obilježava Noć kina, besplatan ulaz na projekcije filmova

Sarajevo grad filma UNESCO-a i ove godine organizuje Noć kina, tradicionalnu manifestaciju koja će treći put za redom besplatno otvoriti vrata kina u Sarajevu.

Noć kina bit će održana u srijedu, 27. decembra, a besplatan ulaz u kina građanima i turistima Sarajeva omogućili su Sarajevo grad filma UNESCO-a i Grad Sarajevo. Partneri projekta su Mastercard i UNIQA osiguranje.

Na Noć kina, 27. decembra, od 17 sati do ponoći, uživajte besplatno u filmovima i posjetite: Centar za djecu i omladinu, Cineplexx, CineStar, Dom kulture Ilidža – Kino Igman, Free kino Valter, kino Meeting Point, kino Novi Grad i Kinoteku BiH.

Noć kina u Sarajevu Sarajevo grad filma UNESCO-a organizuje simbolično uoči dana kada su braća Lumiere održala prvu kino projekciju na svijetu, 1895. godine u Parizu.

Ova je manifestacija osmišljena po uzoru na francuski praznik filma – La Fête du Cinéma, koji se održava već 38 godina i okuplja veliki broj posjetilaca, a građani vjerno iščekuju praznik filma i posjećuju kina.

Događaj postaje tradicija i u Sarajevu, gradu koji je zvanično proglašen gradom filma UNESCO-a 2019. godine.

Kao ponosni član globalne Mreže kreativnih gradova UNESCO-a, Grad Sarajevo kroz kreativnu oblast filma nastoji ponuditi bogate i raznovrsne kulturne i filmske sadržaje dostupne svim građanima i posjetiocima Sarajeva, podržavajući održavanje događaja Noć kina.

Vidimo se za Noć kina 27. decembra u kinima u Sarajevu, uz besplatan ulaz!

(klix)

Povezane objave

Back to top button