U Šehidskom mezarju Stari Ilijaš ukopane dvije ekshumirane žrtve rata

U Šehidskom mezarju u Starom Ilijašu, poslije podne namaza klanjana je dženaza za dvije identifikovane žrtve iz proteklog rata u BiH. Također, izvršena je i reeksumacija dva tijela. Dženazi i reekshumaciji prisustvovao je  Amor Mašović, direktor Instututa za nestale osoba BiH, Zekija Avdibegović predsjednica Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš, te predstavnici Općine Ilijaš i članovi porodica ekshumiranih žrtava.

Amor Mašović, direktor Insituta za nestale osobe BiH kazao je da su projektom provjere identiteta žrtava ustanovljene greške u postupku klasične identifikacije žrtava.

Amor Mašović

„Zajedno sa Udruženjem porodica nestalih općine Ilijaš okupili smo članove porodica, koje su vršile tu identifikaciju, i dali su nam krv da provjerimo DNK. Dugi niz godina leže posmrtni ostaci neidentifikovanih žrtava u mrtvačnicama širom BiH. Htjeli smo provjeriti da li je napravljena neka greška prilikom klasične identifikacije. Kada je u pitanju Žerovanj, Banjer Kosa žrtava masovna grobnica žrtava sa područja općine Ilijaš ustanovili smo dvije pogreške klasične identifikacije. Radi se o Kosovac Jasminu i Šehić Fahrudinu. Njihove porodice su upoznate da njihovi posmrtni ostaci dugi niz godina, odnosno od 1996. godine leže u mrtvačnici u Visokom. Danas je obavljena dženaza njima dvojici a istovremeno dvije žrtve koje su bile sahranjene pod njihovim imenom u Šehidskom mezarju u Starom Ilijašu reeksumirane su i prevezene u Visoko gdje će biti uzet DNK uzorak. Najvjerovatnije da ćemo od 4-6 sedmica imati nove rezultate koji će pokazati o kome se radi. Da nije proveden ovaj projekat, vjerovatno njihove porodice, zbog pogrešne identifikacije, ne bi nikad došli do posmrtnih ostataka svojih najmilijih“, kazao je Mašović.

Zekija Avdibegović, predsjednica Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš istakla je da su porodice sa područja općine Ilijaš dale krv, kako bi s utvrdila tačnost identiteta žrtava pomoću DNK analiza.

„Prije 15 dana izvršena je identifikacije i porodice su potpisale da se izvrši reeksumacija. Nadamo se da ćemo ubrzo imati još dva imena i prezimena, koja će se otkriti DNK analizom. Nadamo se da će se pronaći grobnice u kojima su skriveni naši najmiliji i da ih dostojanstveno ukopamo“, kazala je Zekija.

Udruženje porodica nestalih općine Ilijaš zajedno sa Institutom za nestale osobe BiH , aktivno traga za još 46 osoba iz Ilijaša, koje su nestale na području naše Općine u proteklom ratu u BiH.

Prethodni članakNovih 13 medalja, a dvije zlatne za KK “Rašid Buća” Ilijaš
Naredni članakDanas je Badnji dan