VIJESTI

U Skenderiji 2. novembra počinje Sajam bh. privrede

Deveti po redu Sajam bosanskohercegovačke privrede održaće se od 2. do 5. novembra ove godine u dvorani “Mirza Delibašić” u sarajevskom centru Skenderija uz moto “Domaći proizvod u službi građana Bosne i Hercegovine“.

Ovaj značajan privredni događaj biće mjesto poslovnih, edukativnih i bilateralnih susreta, a na relativno malom prostoru biće izložena velika količina domaćih proizvoda.

Sudeći prema interesu domaćih kompanija, iz Centra Skenderija najavljuju da će sajam biti u većem i značajnijem formatu, u odnosu na prethodne godine.

“Sajamska djelatnost je jedan od stubova na koji se Skenderija fokusira i jedan je od stubova razvoja naše djelatnosti i u budućnosti. Jedan od jačih temelja je i ovaj sajam privrede. Finalne pripreme počinju. Stepen popunjenosti kapaciteta Skenderije što se tiče raspoloživog prostora je u biti iznad naših stvarnih mogućnosti”, rekao je direktor KJP Centar Skenderija Damir Petrinić.

Na sajmu će više od 250 prijavljenih učesnika predstaviti najnovija domaća tehnološka i kreativna dostignuća iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, široke potrošnje, proizvodne ambalaže, ali i stare zanate i kućnu radinost.

“Mala privreda je pokretač svakog rasta, pokretač zapošljavanja i razvoja zajednice kojoj pripadamo. Imamo snažnu potrebu da predstavimo tu privredu uz to da predstavimo mlade, njihove projekte, start-upe uz pomoć Ministarstva privrede Kantona Sarajevo”, kazao je Petrinić.

Na ovogodišnjem sajmu organizatori najavljuju više od 50 start-up firmi koje su već napravile uspješne korake u privredi.

Posebna pažnja Devetog sajma bosanskohercegovačke privrede bit će posvećena zapošljavanju, deficitarnim zanimanjima, nedostatku radne snage i kako stvarati uslove za dostupnost radne snage na tržištu rada.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo generalni je pokrovitelj sajma, a osim pokroviteljstva, drugi put je i izlagač na sajmu.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović rekao je da je Sajam bosanskohercegovačke privrede značajan događaj u kantonu od kojeg kantonalna Vlada ima velika očekivanja.

“Cilj nam je da učinimo Sarajevo prepoznatljivim centrom sajamske aktivnosti, a u potpunosti da oživimo i Centar Skenderija. Nastavljamo s dodatnim infrastrukturnim ulaganjima u Skenderiju kako bi bili konkurentni na tom tržištu, koje je veliko i značajno”, istakao je Mijatović.

Organizatori se nadaju velikom odzivu građana i pozivaju sve, naročito mlade zaposlene osobe da dođu i upoznaju se s privrednim aktivnostima u Bosni i Hercegovini.

Povezane objave

Back to top button