ILIJAŠSPORTVIJESTI

U Sportskoj dvorani Ilijaš upriličeno Svečano otvorenje 24. Memorijalnog karate turnira „Rašid Buća“

U Sportskoj dvorani Ilijaš upriličeno je Svečano otvorenje 24. Memorijalnog karate turnira „Rašid Buća“, u kojem je učešće uzelo preko 496 takmičara iz 46. kluba širom Bosne i Hercegovine. 

Turnir se organizuje povodom godišnjice pogibije istaknutog karatiste i člana Specijalne policije Rašida Buće, reprezentativca, osvajača dvije evropske medalje, vice šampiona Evrope 1986. godine, veoma utjecajne i omiljene ličnosti.

KK “Rašid Buća” je dugi niz godina jedan od najtrofejnijih klubova na području općine Ilijaš,  te su u protekloj godini donijeli u naš grad preko 200 medalja.

Glavni trener Raif Buća uručio je plakete zahvalnosti ljudima koji su doprinijeli razvoju organizacije ovoga turnira kao i onima koji svoj radom i zalaganjem doprinose razvoju sporta u našem gradu kao i državi, a to su: načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, ministar privrede KS Zlatko Mijatović, Kahriman Mirza, Zakira i Sakib Cigura, prvak Evrope Ali Arnautović te njegovom treneru Adnanu Arnautoviću, Tajri Ahmetović takmičarki KK”Rašid Buća“, Sanji Zagorac -Jozić, pomoćnici načelnika u Službi za društvene djelatnosti Općine Ilijaš.

Turnir je svečano otvorenim proglasio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

„Ponosan sam  što sam danas ovdje i što sam bio član jedinice za specijalne namjere odreda „Bosna“ kao i Rašid Buća. Sjećanje na Rašida Buću i svih naših heroja je obaveza i raduje me što su ovdje prisutni mladi sportisti. Naša omladina je dokaz da će kultura sjećanja nadjačati kulturu zaborava, čemu svjedoče i ovakvi sportski događaji “, kazao je ministar Osmanović.

Memorijalni turnir „Rašid Buća“ Ilijaš je jedan od najstarijih karate turnira u BiH i na njemu tradicionalno dolaze najmlađi članovi koji kasnije postaju reprezentativnici BiH.

Pokrovitelj turnira su Općina Ilijaš, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Ministarstvo za boračka pitanja KS.

SPONZORI: BH TELECOM, PBS NEKRETNINE, GRAWE OSIGURANJE, HAJDAREVIĆ TRANSPORT, BP HASANAL, BP TRANZIT, BP SELEX, RESTORAN DIANA, RESTORAN LEYLA, KUPRO, SARAJEVO OSIGURANJE, LIŠČEVICA PROMET, HODŽEX, FAZUM GRADNJA…

 

 

 

 

 

 

Povezane objave

Back to top button