U Sportskoj dvorani svečano otvoreno Balkansko prvenstvo za veterane u stonom tenisu: Učestvuje 101 takmičar iz osam zemalja

U Sportskoj dvorani Ilijaš počelo je Balkansko prvenstvo za veterane u stonom tenisu pojedinačno i u dublu koje će trajati do nedjelje kada će biti uručene medalje i pehari najboljima. Učešće je uzeo 101 takmičar iz osam zemalja Balkana (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bugarska, Rumunija i Bosne i Hecegovina).

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić zaželio je dobrodošlicu svim takmičarima, zahvalio se svima koji su odlučili da dođu u Ilijaš, te svečano otvorio Balkansko prvenstsvo.

Prije svega, želim da se osjećate ugodno i lijepo u našem gradu te da uživate u ovom sportskom takmičenju. Iskoristit ću ovu priliku da se zahvalim Balkanskoj stonoteniskoj federaciji, Stonotenskom Savezu Bosne i Hercegovine i našem Stonoteniskom klubu “Hašim Spahić” kao domaćinu ovog takmičenja, također hvala i svim sponzorima kao i JU KSC i Radio Ilijaš. Nadam se da će Ilijaš i sljedeće godine biti domaćin Prvenstva jer prijateljstva i druženja su temelj za prosperitet, a upravo ovakvi događaji su nosioci takvih vrijednosti”,rekao je načelnik Fazlić.

Generalni sekretar Balkanske Stonoteniske unije, Milorad Trpkovski, na otvaranju pozdravio  je učesnike i zahvalio se Općini Ilijaš i načelniku Akifu Fazliću, te Stonoteniskom savezu BiH na ovoj organizaciji.

„Nadam se da će ovo postati tradicija i da ćemo se ovdje okupaljati i da će nas biti sve više. Zadovoljan sam organizacijom, sala je perfektna novi su stolovi i poslije dužeg vremena održavamo ovo prvenstvo jer je bio prekid i evo sad smo nastavili i zaista mi je drago zbog toga.  Učesnika ima tačno 101 i dolaze iz svih republika i pokrajna bivše Jugoslavije, nažalost nisu došli takmičari iz Turske jer imaju neko svoje prvenstvo, nadamo se da će iduće godine doći i nadam se da ćemo i iduće godine biti ovdje“ kazao je Trpkovski.

Senad Čustović, član uprave STK „Hašim Spahić“ i jedan od članova Organizacionog odbora za organizaciju Balkanskog prvenstva veterana u stonom tenisu govorio je nešto više o samom takmičenju.

„Prvenstvo se igra u osam starosnih kategorija, od 40 do preko 80 godina što znači da je stoni tenis jedan od najmasovnijih sportova što pokazuje i ovo prvenstvo. Imamo prijavljeno 101 igrača iz Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Srbije,  S.Makedonije, Albanije, Crne Gore i BiH. Zahvaljuljući  Balkanskoj stonoteniskoj federaciji i Stonoteniskom savezu BiH naš klub je dobio organizaciju ovog Prvenstva i kao ozbiljni domaćini i klub potrudili smo se da nabavimo novu stonotenisku opremu. U Sportskoj dvorani Ilijaš jučer je stigla nova oprema koja je došla iz Njemačke. Također, moram se zahvaliti i uposlenicima i menadžementu JU KSC i Radio Ilijašu koji nas niz godina prate i daju puni doprinos u kvalitetnoj organizaciji ovoga turnira. Također, moram istaći pokrovitelja prvenstva gospodina Akifa Fazlića koji je i moralno i novčano pomogao u organizaciji kao i sponzore IPSA Institut, firmi IGH iz Mostara, Euro- asfalt dizajn i HGG koji su učestvovali u kupovini ove opreme. Nabavkom ove opreme Ilijaš postaje atraktivno mjesto za održavanje zvaničnih kako domaćih tako i međunarodnih turnira. U našoj veteranskoj sekciji učestvuje šest igrača, i nadam se da ćemo ostvariti dobre rezultate“ istakao je Čustović.

Veteran Viktor Domjanić koji dolazi iz STK „Duga Resa“ (Hrvatska)  kazao je da nije prvi puta da je u Ilijašu, te da je dolazio i ranije na takmičenja.

„Balkansko prvenstvo održava se prvi put u Ilijašu, jako je lijepo. Inače obilazimo sve veteranske turnire po cijeloj BiH. Mislim da nije bit nikome od nas rezultat, nego je bit druženje, razmjena iskustava, te susreta sa starim prijateljima sa kojima se znamo godinama“ istakao je.

Organizatori su Balkanska stonoteniska federacija, Stonoteniski Savez Bosne i Hercegovine i Stonoteniski klub “Hašim Spahić”. Na ceremoniji otvaranja pored načelnika Fazlić i generalnog sekretara Balkanske Stonoteniske unije Milorada Trpkovskog, prisustvovao je i direktor JU KSC i Radio Ilijaš, Nermin Hodžić koji je poželio dobrodošlicu i sreću svim veteranima. Prisustvovala je i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac-Jozić, te viša stručna saradnica za sport, kulturu i zdravstvo Salkuna Salihović. Ovo prvenstvo je veliki događaj za Ilijaš, koji je okupio takmičare sa cijelog Balkana.

Prethodni članakNovo ročište u slučaju “Čemerno”
Naredni članakMinistarstvo privrede KS podržat će osnivanje 91 start up poslovnog subjekta