Video-spot za pjesmu “Julsko jutro”, čiji je tekst napisao Edin-ef. Mezit, a koju izvodi učenica Gazi Husrev-begove medrese Esma Zulić iz Sarajeva, premijerno je predstavljen u Srebrenici.

Riječ je o neobično lijepom poetsko – muzičkom omažu žrtvama genocida u Srebrenici, pisanom iz perspektive preživjelih žrtava srebreničkog genocida koje se svakog jula iznova suočavaju sa svojim najbolnijim sjećanjima.

Kroz specifičan umjetnički izražaj, ova kompozicija nastoji prenijeti dio najdubljih emocija koje se krile iz intimnog svijeta članova porodica brutalno ubijenih u najvećem masovnom zločinu u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. U stihove su utkana sjećanja na najmilije, zatim bol i ponos, te ljubav prema Srebrenici kao i iskrena želja za mirom i nada u bolje sutra – kazao je ef. Mezit.

Dodao je kako stihovi sadrže potresne, sjetne ali i optimistične elemente koji u harmoničnom suglasju kod slušaoca bude najtoplije ljudske osjećaje, te da melodija pjesme, čije je note napisao maestralni Eldin Huseinbegović, svojom izražajnošću izvanredno prati i naglašava emocije sadržane u tekstu.

Produkcijska kuća HudHudPro predvođena Nevresom Softićem te Ajdinom Hasanićem, u svom prepoznatljivom stilu, potrudila se da videospot koji prati “Julsko jutro”, s prizorima snimanim na autentičnim lokacijama u Memorijalnom centru Potočari, Srebrenici i kanjonu rijeke Drine, bude vrhunsko djelo video produkcije koje će gledaocima dočarati istinski upečatljivu, emotivnu priču.

Fokus u ovom projektu je na djeci, na budućnosti Srebrenice, na onome što je fascinantno u Srebrenici, a to je broj djece koji je rođen nakon genocida u Srebrenici, a koji danas tu žive i žele ostati u ovom gradu. Tražili smo način kako da toj djeci damo na važnosti, ali da ipak pokušamo i podsjetiti na genocid i stradanje Bošnjaka u Srebrenici. Mislim da smo uspjeli zaokružiti priču – rekao je Softić.

Projekat “Julsko jutro” podržali su Tuzlansko muftijstvo, Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica i Media centar Islamske zajednice.

 

Share.

Comments are closed.