BIHILIJAŠVIJESTI

U Srednjoškolskom centru “Nedžad Ibrišimović” održan završni događaj projekta “Eko dizajn mode”

U Srednjoškolskom centru “Nedžad Ibrišimović” danas je održan završni događaj u okviru projekta “Eko dizajn mode”, koji je  podržao Institut za razvoj mladih KULT, Bio-Halilović” d.o.o i “Udruženje društveno korisnog učenja” Ilijaš.

U sklopu programa predstavljene su projektne aktivnosti,  a u okviru kojih je održana bio radionica-izrada sapuna i posjeta Bio Halilović, Eko prezentatori-posjete osnovnim školama, Misli reciklažno-dizajn i šivanje, te obraćanje prijatelja projekta.

Glavna koordinatorica projekta profesorica matematike i programiranja Medina Sokolović Alajmović za Radio Ilijaš kaže da je ekologija za nju osobno, a trebala bi biti i za sve građane, jako važna tema, te da je jedan od glavnih ciljeva projekta Eko dizajn mode isticanje vrijednosti znanja i praktičnih vještina, o vrijednosti i sveprisutnosti žene u društvu, značaju podizanja ekološke svijesti,  te ljubavi prema životnoj sredini. Stoga, završni događaj ovog projekta upravo se organizira na Svjetski dan zaštite životne sredine. Događaju su prisustvovali direktorica škole Nirheta Rahić, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove MZ Općine Ilijaš Sanja Zagorac Jozić, Enisa Mešetović, stručna savjetnica za obrazovanje, pitanje mladih i NVO sector Općine Ilijaš, predstavnici Institut za razvoj mladih KULT,  predstavnici Bio-Halilović” d.o.o., profesori i učenici SŠC “Nedžad Ibrišimović”.

Svi treba da mislimo o životnoj sredini, s obzirom na to da je jako mnogo otpada, posebno u vremenu u kojem živimo, od industrijskog otpada, do sada u novom tehnološkom dobu kompjutera i svih novih uređaja, sve to onečišćava, ugrožava naš okoliš. Imala sam jaku želju da angažujem što veći broj učenika za ovaj projekat, željela sam  da priča o ekologiji prođe kroz svu školu, frizeri i kozmetičari su dali svoj doprinos, a drugi učenici su održali eko prezentacije u osnovnim školama, gdje su pokušali saznati koliko su učenici educirani o ekologiji, koliko mogu uvezati znanja iz različitih predmeta u cilju zaštite okoliša. Treća važna oblast bilo nam je skretanje pažnje na Reciklažno dvorište koje imamo ovdje u Ilijašu, koliko građani koriste mogućnosti odlaganja, kao i razvijanje svijesti o važnosti recikliranja . Eko dizajn mode” je  višeslojan projekat osmišljen tako da kroz spektar aktivnosti ponudi učesnicima iskustveno učenje u oblasti odabranih interesovanja, u cilju jačanja samopouzdanja i praktičnih vještina sa jedne strane, a sa druge podizanja svijesti o ekološkom i biološkom načinu života i rada. Današnji događaj daje nam mogućnost da sagledamo projekat na jednom mjestu, da se sa njim upoznaju i oni učenici koji nisu mogli učestvovati,  uz našu modnu reviju i naravno druženje, razmjenu ideja i osmišljavanje nekih budućih projekata, kazala je profesorica Medina.

Zorana Tovilović Glavaš iz Instituta za razvoj mladih KULT navodi da već 20 Institut  pruža podršku mladima u najširem mogućem smislu.

 Kroz to neko dvadesetogodišnje iskustvo stvorila se potreba da se formira i program obuke koji je namijenjen nastavnicima i stručnom osoblju srednjih škola, to je obuka Uči, Misli i Djeluj! UmiD. Jedna od polaznica prošlog ciklusa obuke  je profesorica Medina, koja je na sjajan način uspjela da prenese stečeno iskustvo i znanje na učenike, postigne odlične rezultate, sazna njihove želje i odgovori na tu vrstu potreba za različitim sadržajem, koji kombinuje više različitih oblasti, zadovoljava potrebu za praktičnom primjenom znanja, kroz koji uče i nastavnici i učenici. Cilj obuke je osnaživanje profesora, ali  i povezivanje škole sa zajednicom i sjajno su kroz ovaj projekat u tome uspjeli. Izuzetno nam je drago da možemo vidjeti šta su sve postigli, i kroz kurseve šivanja, radionice, modnu reviju, kazala je Zorana.

Iako se mnogi osvrću na rezultate učenja i rada, ipak ono na čemu se temelji kvalitetan obrazovni i odgojni proces je metod kojim se on realizuje. Pokazalo se da je upravo ovakva vrsta projektnih aktivnosti, koja zahtijeva uključenost svih čula, oblik rada koji zasigurno ostavlja dugoročno znanje, interesovanje i trag, navedeno je, između ostalog, tokom događaja.

 

 

Povezane objave

Back to top button