U srijedu, 25. maja, obilježavanje manifestacije “Sjećanja na šehide MZ Dragoradi i III bataljona 126. brdske brigade Ilijaš”

Od 2019. godine obilježava se manifestacija „Sjećana na šehide MZ Dragoradi i III bataljona 126. brdske brigade Ilijaš“.

Ove godine, 25. maja sa početkom od 11 h bit će upriličeno obilježavanje ovog važnog datuma u organizaciji Općine Ilijaš i MZ Dragoradi.

Tim povodom, za Radio Ilijaš govorili su predsjednik Organizacinog odbora manifestacije „Sjećanja na šehide MZ Dragoradi i III bataljona 126. brdske brigade Ilijaš“ gospodin Nijaz Medić i član Organizacionog odbora gospodin Nazif Carina.

Predsjednik Organizacionog odbora Nijaz Medić kazao je kako je važno čuvati od zaborava naše šehide i njihovu žrtvu.

„Mi smo 2015. godine započeli inicijativu izgradnje spomen obilježja za 61. šehida MZ Dragoradi. To su ljudi koji su dali veliki doprinos za odbranu Bosne i Hercegovine. Dužni smo da čuvamo od zaborava naše šehide i njihovu žrtvu, da prenosimo na mlađe generacije ono što smo prošli i da činimo dobro, a zlo koje nam je učinjeno da dobro pamtimo“, poručio je gospodin Medić, te pozvao sve sugrađanke i sugrađanje sa područja općine Ilijaš, ali i šire da u srijedu, 25. maja dođu na spomen obilježje u Dragoradima.

Nazif Carina bio je pripadnik diverzantskog voda III bataljona 126. brdske brigade Ilijaš, a za vrijeme rata poginuo mu je brat.

„Sa svojim saborcima vodili smo borbe gdje god je trebalo. Dobrovoljno smo dolazili na sva ratišta širom Bosne i Hercegovine. Nažalost, samo u našem diverzantskom vodu izgubili smo 14 boraca, među kojima je bio i moj brat. Zahvalio bih se tim ljudima jer su oni dali najviše – svoje živote. Zbog toga i obilježavamo ovakve događaje. Stoga, pozivam sve svoje saborce, porodice poginulih šehida i boraca da dođu na obilježavanje ovog i drugih važnih datuma za cijelu Bosnu i Hercegovinu“, kazao je Nazif Carina.

 

Prethodni članakPočele pripreme za Marš mira: Očekuje se između 4.500 i 5.000 učesnika
Naredni članakPrva generacija učenika Gimnazije “Moša Pijade” proslavila 57. godišnjicu mature