U SŠC “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš 120 novih učenika

Danas je počelo  novo poglavlje u životu za oko 120 učenika koji će svoje obrazovanje nastaviti u SŠC „Nedžad Ibrišimović„ Ilijaš.  Ove godine je upisano pet  odjeljenja prvih razreda,  po jedno odjeljenje Informatičke i Opće gimnazije, odjeljenje mašinskih tehničara i dva kombinovana odjeljenja.

Posjetili smo SŠC u Ilijašu i razgovarali sa direktorom Amirom Džafom.

Upisano je  oko 120 učenika,  pet učenika se nije pojavilo danas,  a prošli su proceduru online upisa, takođe imamo i nekoliko zahjeva učenika  koji se nisu upisali u prva dva upisna roka. Mi smo svim učenicima omogućili   da pohađaju nastavu  i krenu u prvi razred. Ove godine će pet odjeljenja započeti svoj srednjoškolski put kao informatičari-programeri, učenici opće gimnazije, mašinski tehničari – konstruktori na računaru, automehaničari, zavarivači, operateri na CNC mašinama, frizeri – vlasuljari, kozmetičari i prodavači. Prvi dan je protekao u najboljem redu i izuzetno mi je drago da poslije godinu i po on line i kombinavane nastave  su učenici konačno u školskim klupama.  Danas su svi učenici imali časove sa svojim razrednim starješinama, koji su ih upoznali sa rasporedom odvijanja nastave“, kazao je Džafo.

S obzirom na trenutnu epidemilošku situaciju, odnosno njeno pogoršanje,  u SŠC Ilijaš  su uspjeli da organizuju prostor kako bi  svi učenici mogli  pohađati nastavu. Za odjeljenja sa većim brojem učenika obezbijeđene su veće učionice. Poštuju se  sve epidemiološke mjere i prate  upute nadležnog ministarstva.

Mnoge škole su u velikom problemu manjka učenika za upis u prvi razred, to u SŠC  “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš nije slučaj.

Mi smo u posljednje dvije godine naš plan upisa realizovali veoma brzo, čak smo ove godine imali oko 60 učenika koji nisu uspjeli da se upišu, odnosno na rang listama su završili ispod crte.  Učenici koji završe srednju školu u Ilijašu su veoma uspješni mladi  ljudi koji itekako posjeduju kvalitete i znanja koje nose iz ove škole.  Naši učenici upisuju najprestižnije fakultete kako u našoj zemlji tako i inostranstvu, što možemo zaključiti da naša škola daje veoma dobre osnove za nastavak školovanja, ističe direktor Džafo.

Školska godina je  je počela u normalnim uslovima  i učionicama,  ali se u SŠC ne daju iznenaditi tako da su u svakom momentu spremni i na on line nastavu ako za to bude potrebe.

Mi smo prije početka nastave kreirali virtuelne  učionioce, spremni  smo i za on line nastavu ako bude potrebe. Nadam se da neće doći do toga jer imamo ove godine velike planove na polju stručnog obrazovanja.  Imamo izuzetnu saradnju sa njemačkom privredom i pokrenuto je niz novih projekata koji imaju za cilj  stvaranje novih  zanimanja i podizanje na nivo praktične nastave, tako da nas u narednom periodu očekuje potpuna  reforma sistema srednjeg obrazovanja“, napominje Džafo.

Početak  epidemije kada je većina škola muku mučila sa prilagođavanjem na on line sistem u SŠC „Nedžad Ibrišimović“ su dočekali spremni,  ali kako kaže Džafo svakodnevni problem jeste nedovoljna internet konekcija.

Mi  imamo educirane nastavnike i potrebnu infrastrukturu, ali zaista moram navesti jednu tužnu činjenicu a to je nedovoljna internet konekcija koja je potrebna za normalno funkcionisanje,  s obzirom da je škola informatički oprijedeljenja. Mi već dvije godine pokušavamo sa BH Telekomom da izvršimo priključenje na njihovu mrežu optičkih kablova, međutim  postoji neki problem između nadležne općinske službe i BH Telekom i to traje veoma dugo i ne mogu da shvatim  da ne mogu naći neko rješenje.  Nadam se da će u bliskoj budućnosti biti riješen ovaj problem i da ćemo imati neometan pristup internetu“ , ističe Džafo.

Direktor Amir Džafo je poslao poruku učenicima i njihovim roditeljima.

Roditeljima bih poručio da budu u kontaktu sa nastavnicima,   za sve eventulane probleme mogu se obratiti nama u školi,  jer sve što radimo činimo to za dobrobit naših učenika .

Svim učenicima, njihovim roditeljima i nastavnom osoblju želimo sretan početak školske godine.

 

Prethodni članakPrvi dan školske godine: Održan svečani prijem prvačića u ilijaškim školama
Naredni članakU ponedjeljak 6. septembra počinje isplata penzija