U SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš svečano otvoren multifunkcionalni prostor za mlade

U Srednjoškolskom centru  „Nedžad Ibrišimović“ danas je svečano otvoren  multifunkcionalni prostor za mlade. Otvorenju  su prisustvovali načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić, direktor  SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš Amir Džafo, Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić, Sanja Zagorac-Jozić pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Općine Ilijaš, Elma Glamoč predsjednica omladinske ogranizacije „Carpe diem“, Stručna saradnica za obrazovanje, pitanje mladih i NVO sektor Općine Ilijaš Enisa Mešetović, Zorana Tovilović  ispred Instituta za mlade KULT, Mirela Kurtović i Đenana Šehić polaznice obuke UMiD,te drugi  predstavnici, nastavnici škole, i ostali gosti.

Za Radio Ilijaš direktor  SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš Amir Džafo ističe da će ovaj prostor biti neka vrsta učeničkog kluba, nešto što do sada nisu imali.

„Mi kao škola nismo ovo uradili sami, uradili smo ga uz pomoć naših partnera iz nevladinog sektora, organizacije „Carpe diem“, uz pomoć Instituta za razvoj mladih KULT, uz podršku Općine Ilijaš, ali i drugih mnogobrojnih donatora. Ono što je bitno za školu jeste, da će prostor koristiti naši učenike koji putuju iz udaljenih krajeva i koji dolaze u Ilijaš mnogo prije nego što počinje nastava. Do sada nisu imali adekvatan prostor u kojem su mogli boraviti, isto se dešava i po završetku nastave jer dugo čekaju autobus, i prostor će biti u funkciji za njih i za sve njihove kreativne aktivnosti i slobodno vrijeme. Namjerno smo ga malo odvojili od  ostalih školskih prostorija da se oni osjećaju ugodnije, komotnije i da ga osjećaju kao nešto svoje“rekao je.

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić ističe da je ova incijativa mladih, i da najdraži partneri svakako jesu mladi ljudi.

 „Na bazi te incijative, oni su uspjeli čitav taj budžet kreirati i realizirati i Općina Ilijaš je značajno učestvovala u tom budžetu i plod svega toga jeste da imamo jedan prostor koji je itekako bio potreban za mlade ljude, za njihovu organizaciju, ali i proširivati svoje aktivnosti u smislu kreiranje novih projekata“ kazao je.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić također je došao na otvarenje, te je istakao  da se mladi trebaju boriti za svoje potrebe.

„Ovo jeste jedan svijetli primjer, vrlo afirmativno, ali i s druge strane moram da kažem da ovo nije dovoljno, nije odgovor sistema kada govorima o politikama prema mladima. Lokalna zajednica se potrudila i napravila prostor za mlade koji je došao iz potrebe. Ove godine je KS ima rekordan broj sredstava koje je uložio u mlade. Mi smo danas posjetili prostorije i sasvim je sigurno da ćemo utvrditi na koji način mi konkretno možemo pomoći“ rekao je.

Elma Glamoč predsjednica omladinske ogranizacije „Carpe diem“ ističe da će ovaj prostor ne samo učenicima SŠC „Nedžad Ibrišimović“ koristiti, nego i mladima u Ilijašu.

„Omladinska organizacija „Carpe diem“ koja radi brojne edukacije, seminare, okrugle stolove i slične aktivnosti,  gdje smo često puta utvrdili da je nepostojanje  adekvatnog prostora za mlade koji će biti od koristi svima zapravo jedan od većih njihovih problema. U MZ Mrakovo postoje prostorije koje organizacija koristi, ali je udaljeno od centra, ali iz zbog neredovnih autobuskih linija, i sličnih aktivnosti utjecalo na smanjenje broja i odziv mladih ljudi, aktivnosti koji su upravo za njih.Tako da smo podržali ovaj projekat od samog početka, ja vjerujem da će se ovaj prostor koristiti u brojne svrhe i da će ovo biti izvor brojnih edukacija i da će se mladi ovdje osnaživati, razvijati svoje vještine, sposobnosti i da će biti korisno kako za lokalnu zajednicu tako i za društvo općenito“ spomenula je.

Stručna saradnica za obrazovanje, pitanje mladih i NVO sektor Općine Ilijaš Enisa Mešetović  spomenula je da je zakonska obaveza  svake lokalne samouprave da osigura prostor za mlade gdje će obavljati svoje  neformalne aktivnosti.

„ Mi smo danas sretni što se ovaj prostor otvara u Srednjoškolskom centru „Nedžad Ibrišimović“ zbog toga što će imati multifunkcijalnu ulogu u razvoju mladih na području općine Ilijaš. Općinski načelnik Akif Fazlić i Općina Ilijaš su prepoznali značaj ovog projekta kao i sve druge aktivnosti za mlade, te smo podržale incijativu „Daj mi prostor“ koja ustvari traje već godinu dana. Ona je počela kroz jednu  drugu incijativu koja je nosila naziv „A gdje će mladi?“ gdje smo mi lobirali kod lokalnih vlasti za taj prostor i godinu dana nakon toga smo uspješno realizovali incijativu. Danas imam prostor za mlade“ istakla je.

Zorana Tovilović   istakala je zadovoljstvo što je danas  prisutna na otvaraju prostor za mlade koji je realizovan uz finansijsku i mentorsku podršku Instituta za mlade KULT i radi se o lokalnoj građanskoj incijativi koja je akcija građana i građanki, mladih lidera usmjerena na rješavanju konkretnih problema u zajednici.

Prethodni članakKNJIGA SEDMICE: Anto Stanić „Pobijedimo zlo u sebi!“
Naredni članakU petak darivanje krvi