ILIJAŠVIJESTI

U susret 8. martu: U Ilijašu tezge prodavača obojene šarenim bojama svježih ruža

Širom svijeta sutra se obilježava Međunarodni dan žena, kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Dan žena je prvi put obilježen 28. februara 1909. godine u SAD deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

Praksa u bh. društvu je da se posebno tog dana kupuju raznovrsni pokloni pripadnicama ljepšeg spola kako bi im se i na taj način iskazalo poštovanje. Šetalište u Ilijašu kao i svake godine ispunjen je velikim brojem trgovaca koji su na svojim tezgama izložili razno cvijeće i druge poklone namijenjene pripadnicama “nježnijeg” spola. U ponudi su karanfili, ruže, orhideje, zumbuli, narcisi i ljiljani, ali i cvijeće u saksijama.

Mersida sa ekipom iz Udruženja „Budi mi drug“ Ilijaš,  ističe da pored cvijeće koje su izložili imaju i jako puno radova koje su djeca sa poteškoćama u razvoju radila.

“Što se tiče naših radova mi se već neka tri mjeseca pripremamo za ovo. S obzirom na to da se radi o djeci sa poteškoćama u razvoju i za neke aktivnosti njima treba malo više vremena. Potrudili su se, napravili su magnete, sapune, narukvice, ogrlice, te cvijeće od hlanog porculana. Što se tiče cijena i ono što smo mi formirali, cijene su vrlo simbolične od 1 KM, pa do 5 i 7 KM. Cvijeće diktira cijenu tržišta, mi karanfile prodajemo od 1,5 KM, ruže zavisi da li su same ili su u kombinaciji sa zelenilom i one su od 3 do 7 KM. Imamo divno cvijeće poput ljubičice one su 5 KM, zumbuli 6 KM, ciklame 10 KM i u ponudi imamo i aranžmane koje su djeca radila od hladnog porculana i oni se kreću od 10 do 20 KM” kazala je  Mersida, te zamolila Ilijašane da na ovaj način kupovimo pomognu radu Udruženja, te čestitala svim žena 8. mart ispred Udruženja “Budi mi drug”.

Tezge prodavača obojene su šarenim bojama svježih ruža. Nasmijani su, zadovoljno odmahuju i spremno odgovaraju svima koji ih upitaju za savjet koji stručno izvlače iz rukava i pronalaze najbolji cvijet za majke, radne kolegice, kćerke, supruge i djevojke.

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. vijeka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših uslova rada.

Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su protestovale prvi put 8. marta 1857. godine u New Yorku zbog loših uslova rada i niskih plata. Demonstracije je rastjerala policija, a žene su dva mjeseca kasnije osnovale sindikat.

Osmomartovski protesti postali su narednih godina tradicija, a najmasovniji su bili 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo ulicama New Yorka tražeći kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.

Prva međunarodna ženska konferencija bila je održana 1910. godine u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale, kada je ustanovljen Međunarodni dan žena, na prijedlog Klare Cetkin, koja je bila član Njemačke socijalističke partije.

Naredne godine Međunarodni dan žena obilježen je u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švajcarskoj. Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadijum ruske revolucije.

 

 

Povezane objave

Back to top button