BIHILIJAŠVIJESTI

U svijetu postoji jedno carstvo: Obilježen 28. rođendan Osnovne škole „Hašim Spahić“

Tradicionalno, 15. maja na Svjetski dan porodice, ilijaška Osnovna škola „Hašim Spahić“ obilježava svoj rođendan.

Direktor Nihad Salkić i nekoliko uposlenika program obilježavanja počeli su dan ranije obilaskom mezarja rahmetli majora Hašima Spahića u Brezi po kojem škola i nosi ime, te odali počast učenjem Yasina i Fatihe.

Sama priredba povodom 28. godišnjice uspješnog rada počela je u kino sali Ilijaš intoniranjem himne i odavanjem počasti Hašimu Spahiću, rahmetli direktoru Asimu Gurdi i svim uposlenicima koji više nisu među živima.

Direktor Salkić kazao je da je ova školska godina izuzetno uspješna, zbog brojnih uspjeha učenika, ali i zbog stalnog infrastrukturnog i odgojno-obrazovnog poboljšavanja rada i uslova u OŠ „Hašim Spahić“, koja nosi ime ilijaškog heroja komandanta.

-Ovo je za nas veoma značajan datum. Obilježavanje smo počeli dan ranije posjetom šehidskom mezarju u Brezi, proučili Yasin i Fatihu našem komandantu Hašimu Spahiću po kojem naša škola ponosno nosi ime.  Danas je najradosniji dan, proslavljamo, školska godina je bila izuzetno uspješna, postigli smo izvanredne rezultate iz matematike, njemačkog i engleskog jezika, tehničke kulture, informatike, muzičke kulture, tjelesnog i zdravstvenog odgoja, na tome čestitam učenicima, roditeljima i nastavnicima koji su vrijedno radili tokom cijele godine. Imali smo i značajne infrastrukturne projekte, u potpunosti su opremljeni kabineti hemije, fizike i biologije i nabavljena sva oprema, nastavna sredstva koja će doprinijeti da se nastava iz ovih predmeta odvija još uspješnije. Također, završena je izgradnja sportske plohe, nadamo se da ćemo uskoro dobiti saglasnost od Općine Ilijaš za upravljanje tim objektom. Općina Ilijaš i Ministarstvo za odgoj obrazovanje podržavaju naš rad i projekte. Ove godine ispraćamo 72 maturanta, eksterna matura je 12. i 13. juna, a u prvom upisnom roku u februaru primili smo 65 prvačića, kazao je direktor Salkić čestitavši učenicima, roditeljima i svim uposlenicima Dan škole.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić iskazao je zadovoljstvo radom OŠ „Hašim Spahić“ i što je stalno opredjeljenje da obrazovanje bude prioritet društva.

-I Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS i Općina Ilijaš godinama rade na poboljšanju uslova u obrazovanju i statusa uposlenika, a iz svega toga se vide rezultati. Ova škola je za relativno kratak period došla do visokog nivoa uslova u kojima radi, kao i rezultata koji postiže. Za ovu je školu velika obaveza i čast nositi naziv po našem komandantu Hašimu Spahiću. Nama kao lokalnoj zajednici je stalno opredjeljenje dalji rad na unapređenju i optimizaciji uslova svih odgojno-obrazovnih ustanova u Ilijašu i da nam škole budu sve bolje i bolje, zaključio je načelnik Fazlić čestitavši Dan škole.  

U programu su se predstavili vrijedni učenici brojnih sekcija škole: recitatorske, ritmičke, plesne, folklorne i drugih poslavši u svojim nastupima poruke o ljepoti drugarstva, snazi ljubavi, važnosti škole i sticanja znanja, čuvanja okoliša, značaja tradicije. Priredba je završena zajedničkom pjesmom i plesom.

Povezane objave

Back to top button