ILIJAŠVIJESTI

U toku posljednje pripreme učesnika Marša mira 2021. iz Ilijaša

Pripreme za “Marš mira 2021”, koji se održava u sklopu obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, teku prema predviđenom planu. Učesnici iz Ilijaš, krenut će 08. jula 2021. godine u 04:00 sata sa stanice u Ljubnićima. Safet Gabeljić  koordinator grupe učesnika  „Marša mira“ 2021. iz Ilijaša, kazao je da su posljednje pripreme u toku.

„Učesnici Marša mira 2021. uglavnom su mladi što me posebno raduje. Nažalost mi smo ograničeni materijalnim i tehničkim uslovima. I ove godine  veliki broj zainteresovanih nije mogao ići sa našom organizovanom grupom, jer smo imali popunjena sva mjesta već 01.jula. Ali, pored ove organizovane grupe, postoji mogućnost da se i samostalno prijave i priključe grupi učesnika koja kreće iz Nezuka. Praktikujem da okupim sve učesnike prije polaska i da ih upoznam sa pravilima i kodeksom ponašanja na Maršu mira. Pozivam sve učesnike da sutra dođu u 18:00 sati ispred OŠ „Podlugovi“ kako bismo se upoznali i pripremili. Do sada su učesnici uvijek bili korektni i ja im se u ime organizacionog odbora zahvaljujem.  Ono što bih posebno naglasio učesnicima jeste da obrate pažnju na adekvatnu obuću i  odjeću kako bi što lakše podnijeli uslove puta  bez povreda. Obavezno nositi pamučne čarape. Često se desi da zbog povreda na stopalima, učesnici moraju odustati. Prema vremenskoj prognozi očekuje se enormno visoka temperatura”, kazao je Gabeljić.

Hasib Suljić se ove godine priključio direktno organizaciji Marša mira za grupu učesnika iz Ilijaša. Pozvao je sve učesnike na dostojanstveno ponašanje.

„Ovo je moje prvo učešće na „Maršu mira“. Učestvovao sam u svim dosadašnjim aktivnostima, ali meni je trebala i psihička priprema za odlazak na ovu trasu. Sa 15 godina sam preživio taj put smrti. Pamtim svaki korak, koji je bio užasan i težak. Biću na raspolaganju svim učesnicima koji žele da čuju moje iskustvo 1995. godine”, kazao je Suljić.

Za učesnike Marša mira 2021. određene su tri lokaliteta za kamp, gdje će biti smješteni. U Nezuku će, dan prije pohoda biti postavljen kamp Oružanih snaga i drugih službi za prihvat učesnika ove manifestacije. Kao i ranijih godina, učesnici će prvu noć prenoćiti u kampu Liplju kod Zvornika, a drugu u Mravinjcima, u bratunačkoj općini.

Svi kampovi imat će svu logističku podršku, od hrane, vode za piće, medicinsku i drugu uslugu. U Liplju i Mravincima bit će održani historijski časovi, gdje će preživjeli „Puta smrt“ govoriti o proboju do slobodne teritorije.

Svi oni koji 8. jula dođu u Nezuk, mogu učestvovati u ovom pohodu, dugom 110 kilometara.

Povezane objave

Back to top button