ILIJAŠVIJESTI

U toku realizacija projekata za kvalitetnije vodosnabdijevanje u MZ Kamenica

U MZ Kamenica u toku je realizacija vrlo važnih projekata iz oblasti vodosnabdijevanja, kako bi se obezbijedile dodatne – nedostajuće količine vode,  kao i riješio problem čestih zamućenja vode na postojećem lokalnom vodovodu.

Projekti se realizuju po Sporazumu o zajedničkom učešću iz Budžeta KS – Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Općine Ilijaš za 2021. godinu iz sredstava vodnih naknada, a odnose se na:

  –  Povećanje kapaciteta pitke vode u vodovodnom sistemu MZ Kamenica sa izvorišta  “Jazić”.

Ovim projektom će se riješiti nedostatak pitke vode koji je naročito izražen u ljetnim mjesecima, a podrazumijeva izgradnju kaptaže sa taložnicom i vodnom komorom, kao i izgradnju pumpnog postrojenja i potisnog cjevovovda u dužini cca 950 m.

Vrijednost projekta iznosi 140.027,07 KM, iz Budžeta KS izdvojeno je 100.000,00 KM , preostali dio obezbjeđuje Općina Ilijaš iz svog Budžeta.

Izvođač radova je “BETACOMPAY” d.o.o Kakanj.

 –  Izgradnja filterskog postrojenja “Zajazine” – vodovodni sistem MZ Kamenica,

Ovaj projekat će omogućiti eliminisanje česte pojave mutnoće koja se javlja kod izvorišta “Zajazine” kako bi se omogućilo građanima da koriste zdrastveno ispravnu vodu.

Vrijednost projekta iznosi: 229.917,93 KM, od čega je iz Budžeta KS obezbijeđeno 151.696,33 KM , a preostali  dio sredstava 78.221,60 KM je obezbijedila Općina Ilijaš.

Izvođač radova je firma “MIBRAL” doo Sarajevo.

U ovoj godini po Sporazumu realizovati će se i projekat “  Zamjena mjerača protoka vode na lokalnim vodovodima (Srednje, Čevljanovići , Dragoradi, Nišići i Kamenica).”

Vrijednost projekta 249.700,82 KM od čega se iz Budžeta KS izdvaja 200.000,00 KM, Općina Ilijaš iz svog Budžeta 20.000,00 KM, a iznos od 29.700,82 KM će izdvojiti JKP “Vodostan” doo Ilijaš koji će i implementirati navedeni projekat.

Realizacijom ovog projekta biće omogućeno postizanje višeg kvaliteta nadzora i praćenja protoka i pritiska u vodovodnim mrežama, a sami podaci će se prenositi i pohranjivati putem DATA loggera u upravi preduzeća i biće dostupni 24 sata za potrebe bilo kakve analize i kontrole. Ističemo da je za realizaciju navedenih projekata Općina Ilijaš obezbijedila svu neophodnu projektnu dokumentaciju, riješila neophodne imovinsko-pravne odnose, kao i izdala potrebna odobrenja za građenje. Nadzor nad izvođenjem radova vrši Zavod za izgradnju KS kako je i regulisano kroz navedeni Sporazum.

(ilijas.ba)

Povezane objave

Back to top button