U Visokom identificirane dvije žrtve proteklog rata

U prostorijama Javnog komunalnog preduzeća “Gradska groblja Visoko” izvršena je identifikacija dvije žrtve proteklog rata, javlja Anadolu Agency (AA).

“Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su 1992. godine nestale na području Ilijaša i Sarajeva. Identitet ovih žrtava najprije je utvrđen putem DNK metode, da bi ovaj identitet zvanično potvrdili i članovi njihovih porodica”, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Identifikovani su posmrtni ostaci Šehić (Salčin) Kasima, rođenog 1945. godine. On je nestao 1992. godine u Gornjoj Bioči, općina Ilijaš. Njegovi posmrtni ostaci ostaci ekshumirani su 1996. godine u mjestu Žerovanj – Banjer Kosa, općina Ilijaš.

“Porodica je identifikovala i posmrtne ostatke Hodžić (Ramo) Alije, rođenog 1963. u Suhoj, općina Bratunac. On je 1992. godine nestao na području općine Novi Grad – Sarajevo. Posmrtni ostaci ekshumirani su također u nadležnosti Kantonalnog tužilaštva Sarajevo 1996. godine u mjestu Žerovanj – Banjer Kosa, općiina Ilijaš”, navedeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Također, istovremeno je izvršena i ekshumacija posmrtnih ostataka iz Starog mezarja u Ilijašu, tačnije iz mezara koji je označen kao mezar Šehić Kasima. Naime, utvrđeno je da je Šehić pogrešno identifikovan klasičnom metodom identifikacije nakon ekshumacije izvršene 1996. godine.

Ekshumirani posmrtni ostaci su prevezeni u mrtvačnicu JKP Gradska groblja Visoko i u narednom periodu postupajući vještak sudske medicine će izvršiti obdukciju i uzimanje uzoraka za DNK analizu sa ciljem identifikacije ekshumiranih skeletnih ostataka.

Izvor: Agencija Anadolija

Prethodni članakPROJEKAT SYSTEM: Organizovana edukacija na temu “Kako razviti inovativan proizvod i uslugu”
Naredni članakEmisija „Vijećamo sa vijećnicima“: Bumbulović i Špiodić o načinima unapređenja zdravstva u Ilijašu