U Visokom otvoreni “Dani Zaima Muzaferije”

Manifestacija “Dani Zaima Muzaferije” posvećena tom filmskom, televizijskom i teatarskom glumcu, otvorena je u srijedu u Zavičajnom muzeju Visoko izložbom slika Lazara Drljače.

Rasim Kadić, predsjednik Upravnog odbora Udruženje “Ars Tragovi” Visoko koji je i organizator manifestacije, izjavio je da je da su “Dani Zaima Muzaferije” otvoreni izložbom slika Lazara Drljače kako bi se ovom prilikom obilježila i 50. godišnjica smrti tog osebujnog slikara.

“Ovom smo izložbom kroz izabrana 33 djela iz Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, Galerije Bosanski Novi/Novi Grad, njegovog rodnog mjesta, te Zavičajnog muzeja Konjic, gdje je najduže živio i umro, kao posljednji bosanski bogumil, povezali kulturom cijelu Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Kadić.

On je najavio da će večeras u Galeriji LIKUM 76 u Visokom biti otvorena godišnja likovna Izložba “Visočki likovni susreti”, kao samostalni projekat u okviru manifestacije.

Za kraj manifestacije je najavio izvedbu predstave “Moji ljubavni jadi”, pozorišta “Bora Stanković” iz Vranja, Srbija, te premijeru predstave “Noć bogova”, po tekstu Mire Gavrana, u izvođenju visočkog Teatra TOTAL. Predstavu je režirao Jesenko Muzaferija, Zaimov sin.

U skladu sa naredbama zbog COVID-19, broj pojetilaca manifestacije je ograničen na 30.

Zaim Muzaferija rođen je 1927. godine u Visokom, gdje je i preminuo u 76. godini. Bio je bh. filmski, televizijski i pozorišni glumac, a radio je i kao profesor njemačkog i francuskog jezika.

U njegovom rodnom gradu od 2003. godine održava se manifestacija “Dani Zaima Muzaferije”.

Prethodni članakU subotu utakmice OK “Ilijaš”
Naredni članakSubvencionirani martovski kuponi za javni prijevoz važe do 01. januara 2021. godine