ILIJAŠSPORTVIJESTI

U Vogošći i Ilijašu formirana dva ženska fudbalska tima

Ženski fudbal u Vogošći i Ilijašu utemeljio je svoje postojanje kroz projekat „Podsticaj rodnoj ravnopravnosti kroz promociju ženskog fudbala u malim sredinama“. Projekat je otpočeo prošle godine regrutovanjem djevojčica iz pet osnovnih škola na ovom području, a zahvaljujući grantu francuske fondacije „Mediteranska žena“ iz Pariza. Udruženje „Nova žena“ iz Semizovca je kroz implementaciju projekta organizovalo pet radionica u školama i pet fudbalskih utakmica u kojima su okupljene djevojčice svoje prve fudbalske korake učile od ŽNK „Visočica“ iz Visokog, dječaka iz NK „Ozren“ iz Semizovca, i dječaka iz NK „Novi Grad“ Sarajevo, a posljednje dvije utakmice su igrale djevojčice iz Vogošće protiv djevojčica iz Ilijaša.

Liderka Udruženja „Nova žena“ Daliborka Nikolić istakla je da je ovaj projekat realizovan sa velikim uspjehom, te da je rezultat projekta formiranje dva nezvanična ženska fudbalska tima koji će kroz ženski fudbal u budućnosti nastaviti širiti ideju rodne jednakosti.

 „Mi sada imamo dva tima – GENDER PROMOTIVNI TIM „NOVA ŽENA“ VOGOŠĆA i GENDER PROMOTIVNI TIM „NOVA ŽENA“ ILIJAŠ, koji okupljaju 27 djevojčica. Kroz finansijsku podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, te instrumentalnu podršku Opštine Vogošća, roditelja, škola, i RTV Vogošća, mi smo ostvarile uslove za dalje akcije“ istakla je Nikolić i dodala da je posljednja utakmica koju su odigrale na završnici nedavno održanog tradicionalnog 20. Reintegracijskog turnira u malom nogometu u Vogošći potvrda uspjeha projekta i ozbiljnosti namjere da nastave sa širenjem ideje rodne jednakosti kroz ženski fudbal.

„Mi sada moramo zaista naučiti igrati fudbal, a sve ostalo je na našoj strani“ rekla je Nikolić i pozvala i sve druge djevojčice koje vole fudbal da im se pridruže.

Povezane objave

Back to top button