ILIJAŠVIJESTI

UABNOR Ilijaš obilježio 06. april Dan oslobođenja grada Sarajeva i Ilijaša

Članovi Saveza antifašista i boraca NOR-a, gosti i  građani Ilijaša, upriličili su obilježavanje 06.aprila, Dana oslobođenja grada Sarajeva i Ilijaša. Tim povodom, mnogobrojne delegacije položile su cvijeće na Spomeniku palim borcima NOR-a „41-45“ u Alića gaju i Spomeniku palim borcima OOR-a „92-95“. Selver Herić, predjednik Udruženja antifašista Ilijaš kazao je da je 06. april vrlo značajan datum kojeg buduće generacije trebaju da obilježavaju u što većem broju.

„Najveći razlog okupljanja je oslobođenje grada Ilijaša. Najvažniji datum je 06. april 1945. godine iz razloga što je narod grada Sarajeva i okolnih gradova dobili svoju slobodu, novi život i novo svjetlo za budućnost. Poručio bih mladim generacijama da baštine sve što su borci izborili u proteklim ratovima i da to čuvaju od zaborava“, kazao je predsjednik Herić.

Načelnik općine Ilijaš  Akif Fazlić zahvalio se prisutnim  što su došli da obilježe 06. april, datum koji je sudbonosan za ova područja.

„Jednog 06. aprila je oslobođen grad Sarajevo, te je na isti datum krenula agresija na grad Sarajevo i na našu općinu Ilijaš. Zaista čestitam Udruženju antifašista, predsjedniku želim uspješan rad i da praktikujemo ove aktivnosti preko kojih ćemo dalje graditi kulturu sjećanja i razvijati patriotizam prema našoj državi. Država je još uvijek u fazi izgradnje, traje njena borba sa suverenitet  i njen opstanak i patriotizam nam je jako bitan. Na ovaj način mi iskazujemo upravo taj patriotizam. Moramo se sjetiti da je  april 1992. godine rezultirao da danas ovdje imamo 315 šehida i poginulih boraca, da smo imali egzodus stanovništva, da smo imali čitav proces povratka i obnove i još uvijek se borimo za borbu opstanka naroda koji žive u BiH. Upućujem vam najiskrenije čestitke povodom oslobođenja grada Sarajeva kojem i mi pripadamo“, kazao je načelnik Fazlić

Šesti april najznačajniji je datum u historiji Sarajeva. To je dan kada je Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, ali i dan koji simbolizuje početak opsade Sarajeva u proteklom ratu u BiH. Zbog toga se 6. april obilježava kao dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu i kao Dan grada. Tokom opsade grada, najduže u historiji modernog ratovanja, ubijeno je blizu 11.500 ljudi, od toga 1.601 dijete.

Najmanje 50.000 osoba je tokom granatiranja ranjeno. Više od  300 granata dnevno ispaljivano je tokom opsade Sarajeva, sa okolnih brda, gdje je bila stacionirana artiljerija Jugoslovenske narodne armije i Vojske Republike Srpske.

 

Povezane objave

Back to top button