UABNOR Ilijaš obilježio 74. godišnjicu formiranja Prvog bataljona 6. Istočnobosanske brigade

naslovUdruženje antifašista i boraca NOR-a Ilijaš organizovalo je danas u Srednjem manifestaciju obilježavanja 74. godišnjice formiranja Prvog bataljona 6. Istočnobosanske brigade. Cvijeće na Spomen kosturnicu palim borcima i Spomen česmu šehidima položila je delegacija SABNORA, udruženja antifašista iz Ilijaša, Breze, Vogošće, Starog Grada, Novog Grada, predstavnici Općine Ilijaš.
Prigodan program pripremila su i ove godine djeca iz Osnovne škole „Srednje“ , gdje je i održan ovogodišnji program.

Prigodno predavanje održao je prof.dr. Besim Spahić, koji je podsjetio na korijene fašizma, nacionalizma iz kojih je nastao šovinizam, satanizacija i demonizacija drugog i drugačijeg, kako bi se uzdiglo svoje.

-Nacija, jezik i religija dio su našeg identiteta, ali kada se to pretvori u šovinizam i mržnju prema drugima nastaje problem. Fašizam je u svima nama, u ontogenezi ljudskog bića, supermacija nad drugačijim od nastanka čovjeka. Fašizam se razvija oko sebe, čim neko počne govoriti o nekoj čistokrvnosti i manjoj vrijednosti drugih, eto fašizma, kaže profesor Spahić.publika1

Značaj formiranja Prvog bataljona najviše se ogleda u tome da je ta jedinica zaslužna za zaživljavanje poznate „Srednjanske republike“, jedine slobodne teritorije u to vrijeme na području Jugoslavije.

-UABNOR Ilijaš organizirao je ovu manifestaciju da se ne zaboravi ovaj značajan datum i u tome imaju i organizacijsku i finansijsku podršku Općine Ilijaš. 13. marta 1942. godine formirana je ova vojna jedinica koja se borila i branila ovaj prostor i šire. Srednjanska republika bila je slobodna teritorija u toku Drugog svjetskog rata, odvijao se život gdje je sve bilo podređeno tadašnjoj odbrani Bosne i Hercegovine, kazao je pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Ilijaš Nijaz Spahić, podsjetivši na važnost podsjećanja mladih generacija na te historijske činjenice.

Predsjednik Saveza antifašista Kantona Sarajevo Ibrahim Čomić naglasio je da područje Srednjeg ima razloga da se ponosi svojom historijom, posebno antifašizmom jer se takvi događaji ne bi mogli održati da narod nije bio antifašistički raspoložen, da nije prihvatao narodno-oslobodilačku vojsku i njene ciljeve. Poručio je da današnja vlast ne priznaje princip bratstva I jedinstva, nego vladaju i opstaju na podjelama.

Učenici OŠ „Srednje“ u prigodnom programu podsjetili su na historijske događaje vezane za ovaj datum i ukazali na potrebu očuvanja tekovina

antifašističke borbe.

Svečanost je završena uz tradicionalnu poruku “Smrt fašizmu-sloboda narodu!”.sab1

 

Prethodni članakUdruženje “Zlatne ruke” neumorno rade 365 dana u godini
Naredni članakU posjeti firmi “SARFA” d.o.o. Srednje