UABNOR Ilijaš obilježio 76. godišnjicu formiranja Prvog bataljona 6. Istočnobosanske brigade

Udruženje antifašista i boraca NOR-a Ilijaš organizovalo je danas u Srednjem manifestaciju obilježavanja 76. godišnjice formiranja Prvog bataljona 6. Istočnobosanske brigade. Cvijeće na Spomen kosturnicu palim borcima i Spomen česmu šehidima  položilo je 35 delegacija   UABNOR-a  iz cijele Bosne  i Hercegovine, dok su prigodan program pripremila   djeca iz Osnovne škole „Srednje“ , gdje je i održan ovogodišnji program. Poslije polaganja cvijeća održana je prigodna akademija na kojoj su se obratili: Selver Herić, predsjednik UABNOR-a Ilijaš, načelnik Općine Akif Fazlić, predsjednik Saveza antifašista Kantona Sarajevo Ibrahim Čomić i prof dr. Mirko Pejanović.

Na današnji dan prije 76 godina rekli smo NE fašizmu i pokazali da takva ideologija ne može biti prihvaćena. Ovakve manifestacije pokazuju istrajnost u očuvanju tradicije i borbe protiv fašizma. Prisutne je pozdravio predsjednik UOBNOR-a Ilijaš Selver Herić, koji je izrazio veliko zadovoljsvo velikim brojem prisutnih  antifašista na skupu.

Tradiciju antifašizma moramo njegovati redovno, jer smo opterećeni fašizmom. Antifašisti su ti koji se moraju boriti. Ovdje smo došli da obilježimo 76. godišnjicu formiranja  Prvog bataljona 6. Istočno-bosanske  brigade koja se formirala na ovom prostoru i koja je dala veliki doprinos za odbranu Jugoslavije.  Veliki broj prisutnih antifašista dokazuje da antifašizam u svakoj općini djeluje.

Akif Fazlić, načelnik Općine Ilijaš je kazao da je najveća civilizacijska poruka antifašizam.

Nažalost narodi su platili za to kroz historiju i upravo zbog toga su jako bitna ovakva okupljanja i poruke koje ona nose. Za antifašizam se mora  boriti institucionalno, kroz obrazovanje, odgoj i razne druge aktivnosti“, rekao je Fazlić

Predsjednik Saveza antifašista Kantona Sarajevo Ibrahim Čomić naglasio je da područje Srednjeg ima razloga da se ponosi svojom historijom, posebno antifašizmom jer se takvi događaji ne bi mogli održati da narod nije bio antifašistički raspoložen, da nije prihvatao narodno-oslobodilačku vojsku i njene ciljeve.

„Smatram da ovako i ovoliko okupljanje antifašista veliki uspjeh ilijaškog i svih drugih udruženja antifašista koji djeluju na području Federacije „ –kazao je Čomić.

Na akademiji je govorio i prof.dr. Mirko Pejanović koji se osvrnuo na historijske činjenice, pohvalivši organizaciju današnjeg skupa.

OO UABNOR-a Ilijaš zaslužuje sve pohvale za organizaciju jednog ovakvog skupa. Ovaj kraj u narodnooslobodilačkom ratu  je među prvima ustao u borbu protiv okupacije zemlje.  Oni su među prvima na ovim prostorima stvorili slobodnu teritoriju i ona je na neki način bila „mala Kozara“ u zaleđu Sarajeva. Ovdje u Srednjem je postrojen prvi proleterski Istočno-bosanski bataljon koji je kasnije odigrao važnu ulogu i bio je nosilac oružane borbe. Taj bataljon je bio oslonac iz kojih se formirala 6 Istočno- bosanska proleterska brigada, a to je ujedno prva, jedina i najvažnija proleterska brigada. To je važno iz razloga što je na prostoru Istočne Bosne bio dugo vrlo snažan i opak četnički pokret. Ovdje je prilika da se sjetimo ubistva Mustafe Dovadžije, Branka Bajića, Nedže Stojanovića  i ostalih” , rekao je Pejanović .

Učenici OŠ „Srednje“ u prigodnom programu podsjetili su na historijske događaje vezane za ovaj datum i ukazali na potrebu očuvanja tekovina.

Prethodni članakBiznis centar: edukacija na temu „Rad sa investitorima i uspostavljanje i upravljanje industrijskim poslovnim zonama“
Naredni članakDodijeljeni ugovori o finansiranju sportskih i kulturnih udruženja iz Budžeta Općine Ilijaš