ILIJAŠ

UABNOR Ilijaš obilježio 81. godišnjicu osnivanja I bataljona VI istočno bosanske udarne brigade u Srednjem

U organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a Ilijaš danas se u Srednjem  održala manifestacija obilježavanja 81. godišnjice formiranja Prvog bataljona 6. Istočnobosanske brigade. Godišnjici  su prisustvovale mnogobrojne delegacije iz naše zemlje, koje baštine kulturu sjećanja na važne historijske datume, od kojih je posebno važan 13.mart, dan kada je formirana ova slavna brigada.

Arijana Hadžić, potpredsjednica Udruženja antifašista i boraca NOR-a Ilijaš za Radio Ilijaš je istaknula važnost obilježavanja ovog datuma.

Danas obilježavamo formiranje Prvog bataljona 6. Istočnobosanske brigade koja je osnovana na području Srednjeg. Osim što odajemo počast palim borcima, istovremeno odajemo počast bratu Raifa Dizdarevića koji je tada bio član Predsjedništva Jugoslavije. Danas su delegacije položile cvijeće palim borcima 1992-199. godine, što nam je veoma bitno jer tako prenosimo kulturu sjećanja. Nažalost, kada je u pitanju obilježavanje manifestacije imali smo malu stanku za vrijeme korone, ali sad se vraćamo opet snažni i jedinstveni. Danas su ovdje s nama oko 300 članova i gostiju, kolege iz Tešnja, Visokog, Breze, Mostara, Sarajeva, Viteza, Travnika…znači iz cijele BiH .Mislim da je antifašizam rješenje za sve“, istakla je Hadžić.

Prisutnima su se obratili i o važnosti sjećanja na važne bitke i historijske datume, kao i obavezi očuvanja tekovina i baštine antifašizma govorili predsjednik UABNOR Ilijaš Selver Herić, pomoćnik načelnika Općine Ilijaš Nijaz Spahić, predsjednik SABNORA BiH Sead Mulić, predsjednik SABNOR-a Kantona Sarajevo Mirsad Ćatić.

Manifestaciji su i ove godine prisustvovala udruženja antifašista iz Srebrenika, Vareša, Breze, Kajanja, Visokog, Ilidže, Hadžića, Kreševa, Tešnja, Viteza, Stoca, Mostara Tuzle, Kaknja, Općine Centar, Općine Novo Sarajevo, Općine Novi Grad, Koordinacija boračkih udruženja Općine Ilijaš, koji su i položili cvijeće na Spomen kosturnicu palim borcima i Spomen česmu šehidima.

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su članovi KUD- a Ilijaš, kao i tradicionalno učenici OŠ „Srednje“ u Srednjem.

Druženje je nastavljeno uz vojnički grah.

Povezane objave

Back to top button