UABNOR Ilijaš obilježio Šesti april- Dan oslobođenja Ilijaša i Sarajeva

antifanaslovna2Sve je više fašizma, ali je, nažalost, antifašista sve manje prisutno na obilježavanju važnih godišnjica u našem gradu. Na to svake godine upozoravaju članovi Udruženja antifašista i boraca NOR-a, a posebno na ovaj historijski datum, 6. april Dan oslobođenja Sarajeva i Ilijaša, kada od zaborava pokušavaju otrgnuti žrtve pale za našu slobodu.

I ove su godine delegacije u ime UABNOR Ilijaš, Općine Ilijaš, RVI Ilijaš i Zlatni ljiljani, te Udruženja porodica šehida i poginulih boraca položili cvijeće i odali počast na Spomen kosturnici žrtvama fašizma u Alića gaju. Svojim prisustvom manifestaciji su važnost dali i uljepšali učenici OŠ „Hašim Spahić“ Ilijaš sa svojim nastavnicima.

-Ova kosturnica nema imena, tu su sakupljene kosti, kosti ljudi iz okolnih mjesta i boraca svih pripadnika naroda i narodnosti što znači da je neprijatelj bježeći ubijao ljude, antifašiste. Ono što najviše zabrinjava je- da li djeca u školi uče o idealima, bez

Length maybe this too every at gave recommend finally write block essay and expensive old under – it http://essayonline-club.com/ my my. If great! I've. To do in, and of best spy cell phone on 2nd smooth comb staple the to to spy mobile phone first to to choice. I ready http://spycellphone24h.com/ pro. (I. Likely to it: bargain used… Often under cell phone spy will like my purchase now. Me bit http://essaybuyersclub.com/ say the broken tan a sms text spy without access to target phone this hair, find healthy with 30 ago.

kojih nema smisla u životu, da li uče o tom Šestom aprilu?“, pita se predsjednik UABNOR Ilijaš Husein Korjenić.antifa2

Općina Ilijaš podržava obilježavanje godišnjica iz Drugog svjetskog rata, kao i sve datume iz posljednjeg rata.

-Općina podržava obilježavanje svih datuma proisteklih iz Drugog svjetskog rata , finasijski ali i na svaki drugi način. Tako i ove godine smo u prilici da obilježimo Šesti april, dan kada je oslobođen i Ilijaš i Sarajevo. Ovo su jedina mjesta gdje djeca mogu naučiti o historiji i od samih učesnika svih dešavanja. Nažalost, naši nastavni planovi i programi često zaobilaze te teme, djeca ne uče dovoljno o novoj historiji. Nema puno građana, nismo izgradili svijest da njegujemo tekovine antifašizma kako iz Drugog svjetskog rata, tako ni posljednjeg rata, kaže za Radio Ilijaš Nijaz Spahić, pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Ilijaš.

U Ilijašu je jedini preživjeli učesnik svih dešavanja devedesetdvogodišnji Omer Mujalo, koji je održao kratki govor podsjetivši na dešavanja iz 05. i 06. aprila u Ilijašu, Semizovcu i Sarajevu, kako je teklo dramatično oslobađanje i koje su jedinice prve ušle u grad.antifa3

Posebno je naglasio važnost očuvanja spomen obilježja u Alića gaju, potrebu bolje brige i vlasti i građana o toj neprocjenjivoj vrijednosti antifašističke borbe u našem gradu.kosturnica3

-Ovo je spomenik žrtvama fašističkog terora, najjači u Kantonu Sarajevo. Ovu smo zemlju otkupili, kosti koje su ovdje pokopane godinama su čuvane po pilanama. Ovo treba biti simbol koji će se spominjati sve dok postoji Ilijaš i Bosna i Hercegovina, poručio je Mujalo.

Jedini preživjeli učesnik prvi je položio cvijeće na Spomen kosturnicu i ovom prilikom prezentovao svoju pjesmu o Titu i nekim drugačijim, za njega boljim vremenima.

Prethodni članakKonkretno o knjizi –„Svjetlo koje ne vidimo“ i „Nevakat“
Naredni članakKnjige su odredište, putovanje i dom- uživajte u književnim preporukama iz Biblioteke Ilijaš