Udruženje antifašista i boraca NOR-a Ilijaš upriličilo je  obilježavanje Dana oslobođenja grada Ilijaša i Sarajeva  06. aprila 2018. godine. Polaganju cvijeća na spomen-kosturnici poginulim borcima NOR-a 41-45. u Alića gaju, prisustvovali su građani, članovi Udruženja iz Ilijaša, Vareša i Sarajeva te predstavnici Općine Ilijaš. Šesti april –  Dan oslobođenja Sarajeva i Ilijaša, jedan je od izuzetno važnih historijskih datuma, kada se od zaborava pokušavaju otrgnuti žrtve pale za našu slobodu. Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Ilijaš, Selver Herić kazao je da ovaj datum moramo pamtiti jer su se desili i pozitivni ali i negativni događaji u historiji BiH.

„Jedna od pozitivnih strana 6. aprila kao važnog historijskog datuma, jeste činjenica kada je oslobođen Ilijaš i Sarajevo, od okupacije koja je trajala od 41.- 45. godine. Tada je oslobođen grad od njemačkih neprijatelja i NDH – odnosno ustaša koji su počinili teške zločine. Stradale su sve nacionalnosti. Događaji koji su se desili 6. aprila 1992. vrlo su bitni za mladost našeg grada koji trebaju znati da je Sarajevo, Ilijaš, i ostale općine okupirane od istog neprijatelja. Počinjen je zločin koji je nezapamćen u historiji. Moramo obilježavati historijske datume jer oni mnogo govore“, kazao je predsjednik Herić.

Akif Fazlić načelnik Općine Ilijaš istakao je da je  6. april dan kada su 1945. godine ovaj grad i prostor bili oslobođeni, a nažalost 1992. godine počela je okupacija glavnog grada BiH.

„U tom periodu je na neki način okupiran i Ilijaš kada je počeo masovni egzodus građana bošnjačke i hrvatske nacionalosti. Moramo se sjećati ovih datuma i izvlačiti pouke. Kroz ovakva obilježavanja moramo dati odgovore na to što je sada naša sadašnjost i što je naša budućnost. Ponosni smo na to da smo u zadnjem ratu kao građani BiH pobijedili tu agresiju, sačuvali suverenitet i inegritet. Danas gradimo budućnost. Ona jeste teška ali ona ima perspektivu. Moramo ulagati sve napore da budućnost bude puno ljepša za generacije koje dolaze“, kazao je načelnik Fazlić.

U 09:30 sati prisutni su se uputili prema spomen obilježju šehidima u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 92-95, u centru grada, gdje je položeno cvijeće, u znak sjećanja na sve šehide koji su nesebično dali svoje živote za slobodu svih građana BiH.

Share.

Comments are closed.