Četiri osnovne škole sa područja općine Ilijaš posjetile Memorijalni centar Potočari i Centar Emmaus

Učenici devetih razreda iz četiri osnovne škole sa područja općine Ilijaš, njih 240 uz pratnju razrednika, pedagoško-psihološke službe i direktora, danas, 09. 05. 2022. godine, posjetili su Memorijalni centar Potočari i Centar Emmaus. Općina Ilijaš podržala je ovaj projekat sa 3750 KM.
“Iako našim učenicima svakog dana želimo ponuditi mnogo razloga za osmijeh i sreću, dužni smo ih ponekad suočiti i sa situacijama i saznanjima koja će u njima izazvati osjećaj tuge, žalosti i spoznaje da je nedavnu prošlost naše Bosne i Hercgovine obilježio krvavi rat u kojem su stradali mnogi nevini muškarci, žene, djeca, starci…
Posebno potresne su činjenice o stradanju Bošnjaka u Potočarima u julu mjesecu 1995. godine. Naši učenici su pažljivo slušali izlaganja naših domaćina o svim strahotama što nedužnim ljudima se desiše tih vrelih julskih dana. Svakoj izgovorenoj riječi svjedočili su nišani što milovali smo ih pogledom…
Godina rođenja i godina smrti dokaz su da tada svirepo su ubijani i njihovi vršnjaci, petnaestogodišnji dječaci, pa čak i oni mlađi.
Nevjerica, muk, uzdah i suze. I dova, molitva, iskrena, dječija… Da se nikad i nikome ne ponovi Srebrenica!” javljaju iz OŠ “Hašim Spahić”.
Prethodni članakU Brezi otvoren moderan Sportski centar „Ahmedspahić“
Naredni članakAzmir Subašić u programu Radio Ilijaša najavio 22. Memorijalni turnir „Rašid Buća“