ILIJAŠVIJESTI

Učenici drugog razreda OŠ“Hašim Spahić“ posjetili Gradsku biblioteku

Učenici drugog razreda Osnovne škole “Hašim Spahić“ u pratnji učiteljica Adele Dević, Merime Šerak i Maide Balta upriličili su posjetu Gradskoj biblioteci Ilijaš. Posjeta učenika je organizovana kako bi se djeca upoznala sa radom biblioteke, jer u tom uzrastu djeca najlakše stiču čitalačke navike.

Jasmina Masnopita, bibliotekarka Gradske biblioteke Ilijaš, istaknula je važnost ovih posjeta kao motivaciju za pisanom riječju i razvijanje ljubavi prema knjizi koja obogaćuje dječiji rječnik.

„Današnja posjeta učenicima omogućava upoznavanje biblioteke od najranijeg školovanja i odrastanja da u ovom gradu postoji biblioteka i to gradskog tipa, da su im vrata biblioteke uvijek širom otvorena. Cilj današnje posjete jeste da učenike upoznamo sa resursima biblioteke, šta to mi možemo jednom učeniku pružiti – kakve usluge, šta je to knjižni fond, kako postati stalni korisnik biblioteke, šta sadrži jedna knjiga, te kakve vrste literature sve imamo. Da bi učenici sve ovo  shvatili zavisi od njih samih, ali i sredine iz koje dolaze. Ja bih to poredala na jedan društveni sistem porodica i okolina je primaran i ona je na prvom mjestu, škola i školske aktivnosti su na drugom mjestu i vannastavne aktivnosti su na trećem mjestu“ kazala je Masnopita.

Bibliotekarka Jasmina Masnopita pokazala je učenicima knjige za njihov uzrast koje mogu pozajmiti ukoliko su član biblioteke. Radoznali učenici su postavljali pitanja i dobili mnogo zanimljivih odgovora od bibliotekarke Jasmine.

Učiteljica Merima Šerak ističe da je ovo prilika da se učenici upoznaju sa radom biblioteke, te da čitaju više i da koriste biblioteku.

„Ovo je način da ih bar na neki način odmaknemo od mobitela, i da vratimo knjigu kao jedan od materijala iz kojeg će djeca učiti i da ih vratimo toj pisanoj riječi, te da malo prošire svoj vokabular jer vidimo da su sve više djeca okrenuta digitalizaciji i sve manje koriste bosanski jezik kao takav“ istakla je Šerak.

U ovom uzrastu važno je djecu upoznati sa magičnim svijetom čitanja i učiniti im biblioteku mjestom na kojem će rado provoditi slobodno vrijeme.

Povezane objave

Back to top button