ILIJAŠVIJESTI

Učenici iz Dragorada, Gajeva i Kamenice uživali u druženju s piscem Fahrudinom Kučukom

Danas je Područnu školu” Gajevi”, kao i „Kamenica“ posjetio Fahrudin Kučuk, bosanskohercegovački književnik u cilju promocije čitanja i pisane riječi. Kroz interakciju i razgovor s učenicima, pisac je nagradio najaktivnije učenike poklonima.

Učenici su uživali u čitanju basni, poezije i razgovoru s književnikom i nisu krili oduševljenje.

Posjeta je dio projekta „Pokretna biblioteka“  koji provodi Gradska biblioteka Ilijaš u saradnji sa Osnovnom školom „Srednje“. Ovoj posjeti prisustvovali su, uz Kučuka, direktorica OŠ „Srednje“ Dženita Čehajić-Kulo, nastavnica bosanskog jezika Alisa Mališević, bibliotekari Maša Hodžić-Alić iz OŠ “Srednje” i Semir Spahić iz Gradske biblioteke Ilijaš.

O važnosti ovog događaja za učenike govori direktorica Škole Dženita Čehajić-Kulo.

Prije svega zahvaljujem se JU KSC Ilijaš na ideji da imamo ovakvu vrstu podrške našim učenicima, posebno onima iz Gajeva, Dragorada i Kamenice. Zahvaljujemo se i dragom Fahrudinu da je podržao ideju i kroz radionice i druženje sa našim učenicima ostvario izuzetnu saradnju, kazala je Čehajić-Kulo.

Pisac Fahrudin Kučuk kazao je da se na ovakvim druženjima potiče lepeza kreativnosti kod djece.

-Zadovoljstvo je obići škole gdje djeca nemaju često priliku družiti se sa piscom, družiti se sa ljudima koji rade u tom dječijem svijetu. Lijep je osjećaj, bilo je zanimljivo, saznali smo neke nove stvari, nešto i poklonili. Nijedno dijete ne treba biti zanemareno i treba im jednako biti dostupna i knjiga i muzika i predstava, sve ono što dječiji život čini pravim životom. Ovakva vrsta aktivnosti koju organizuje Biblioteka Ilijaš mislim da će biti plodonosna jer će sutra neko od ove djece biti pjesnik, pjevač, muzičar, glumac. Na ovim druženjima potičemo lepezu umjetnosti, prepoznajemo kod njih šta umiju i znaju i bitno nam je da se oni uključe, imamo sjajnu djecu, oni su niska od bisera  koju samo treba lijepo uvezati. Poučen onim šta se događalo kada sam ja bio dijete i kada smo imali slična druženja, ipak se osjećala neka distanca, pisci su bili na bini, mi u publici. Ja sad gledam da sam među njima, sa njima, da ih pozitivno isprovociram, da govore, da recituju, jer ne smijemo doći u situaciju da misle da smo mi glavni jer djeca su najbitnija i oni treba da su glavni, naglasio je Kučuk za Radio Ilijaš.

Bibliotekar Semir Spahić kaže da je ovaj projekat unaprijedio rad Gradske biblioteke Ilijaš jer je ovo druženje sa Kučukom, sjajnim piscem za djecu i članom Društva pisaca BiH,  značilo sjajnu interakciju sa djecom, kreativnu radionicu kojom su mališani oduševljeni.

S djecom smo se cijeli dan družili. Bilo je zaista lijepo. Djeca su najbolja moguća publika i  saradnici ako želite napraviti nešto dobro i to su djevojčice i dječaci iz Dragorada, Gajeva i Crne Rijeke i pokazali. Fahrudin se pokazao kao sjajan saradnik, donio je knjige i podijelio djeci i mi smo donijeli neke na poklon. U sklopu Pokretne biblioteke djeca su vratila knjige, izabrali nove. Već smo dogovorili sličan performans u centralnoj školi u Srednjem gdje će uz Kučuka biti i Hajro Planjac. Mislim da ovo vrijedi, ali je problem da se u ovakve projekte ne ulaže skoro ništa i svode se na ideje bibliotekara i nastavnika jezika, direktora škola i ne postoji sistem koji bi to uredio  a očito je potreban. Vidljivo je da djecu zanima knjiga, šta pisci imaju reći, vidjeli smo to danas uz oduševljenja, aplauze i brojna pitanja, kazao je Spahić.

On smatra da ovu aktivnost treba nastaviti i provoditi planski, te obuhvatiti i ostale ilijaške škole kako bi se radost donijela svim učenicima, da se druže s piscima i knjigama.

Pripremila: Hata Mehmedović

Povezane objave

Back to top button