Učenici iz Visokog u posjeti Starom gradu Dubrovniku i nekropoli Kopošići

Kolektivna posjeta učenika i profesora Gimnazije iz Visokog, Starom gradu Dubrovniku i nekropoli stećaka Kopošići, upriličena je jučer- 12.10.2019. godine.
Oko 140  učenika pohodilo je “mali” Dubrovnik koji je vršnjak (egzistirao u isto vrijeme) njihovog kraljevskog grada Visoki i uvjerili se u sličnosti i ambijent i građevine…
O historijskoj povezanosti ova dva grada i osoba koje su u vrijeme Srednjovjekovne bosanske države pripadali najvišim upravnim strukturama i obnašali najviše drzavničke dužnosti, učenicima je govorio prof. Perica Mijatović, a o znamenjima i heraldičkim obilježjima srednjovjekovnog bosanskog plemstva i kraljevskog dvora , uz neposrednu demonstraciju, na svoj poseban način govorio je Prof. Leonard Valenta.
Učenici su imali priliku pogledati i upoznati se s vrijednostima kopošićkih stećaka, a najviše paznje privukao je natpis na stećku velikog kneza bosanskog Batića gdje se spominje i grad Visoki.

U sklopu ove posjete učenici su imali priliku vidjeti i dio izložbe koja je bila instalirana u Collegiumu artisticumu, koja pored ostalog predstavlja kraljevske povelje koje su potpisali velikaši s Koposića, a od kojih su neke izdate u Podvisokom, Moštrima i Milama.

Izložbom je, također  predstavljen i postupak arheološkog israživanja iz 2015. godine na Kopošićima, koje je rezultiralo pronalaskom plašta sa pozlatom koji je sada, kao izuzetno vrijedan artefakt smješten u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.
Učenici su otišli zadovoljni viđenim, bogatiji za mnoštvo novih saznanja iz povjesti uže ili prave Bosne čiji su centralni dio upravo činili gradovi Visoki i Dubrovnik..
Još je  jednom potvrđeno da ambijent nacionalnih spomenika Dubrovnika i Kopošići pruža izvanredne potencijale i kao edukacijski “poligon” upravo za srednjoškolce, studente ali i sve druge koji se bave istraživanjem srednjovjekovnih gradova, stećaka i uopće srednjovjekovne povjesti ovih prostora.  

Izvor: Srednjovjekovni grad Dubrovnik u Bosni

Prethodni članakZmajevi stigli u Atinu: Raspoloženi i odlučni uzeti Grčkoj tri boda
Naredni članakStručnjaci iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode posjetili Bijambare