Učenici OŠ “Đulistan” posjetili Gradsku biblioteku Ilijaš

Povodom obilježavanja 27. oktobra Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini aktivni učenici od petog do devetog razreda OŠ „Đulistan“ u pratnji v.d. direktorice Alme Zahirović i nastavnice bosanskog jezika Amile Korić – Begić posjetili su Gradsku biblioteku Ilijaš.

Bibliotekari Jasmina Masnopita i Semir Spahić istakla su važnost ovih posjeta kao motivaciju za pisanom riječju i razvijanje ljubavi prema knjizi. Učenike su upoznali sa radom biblioteke, realiziranim i aktuelnim projektima.

V.d. direktorica Belma Zahiragić ističe da su tokom cijelog mjeseca oktobra imali određene aktivnosti koji su sprovodili u školi i koje će biti zaključene sa 30. oktobrom.

„Određene aktivnosti koje smo sprovodili tokom ovog mjeseca su bile takmičenje učenika razredne i predmetne nastave u izražajnom čitanju određenog dijela teksta. Imamo planiranu jednu posjetu autora i promociju knjige u našoj školi. Tu je i aktivnost zabavnog karaktera, nazavali smo je pod motom „Zgrabi svoju knjigu“ gdje su učenici imali priliku da kroz takmičenje uhvate neku knjigu  i dobiju na poklon. Današnja posjeta jeste da vidimo način učlanjenja u biblioteku. Da li mogu učenici koji nisu sa područja općine Ilijaš da se učlane u Gradsku biblioteku. U našoj biblioteci imamo veliki broj knjiga koje se koriste kako za lektire,a tu su i one mimo spiska za lektire. Zbog brojnosti učenika i broja primjeraka knjiga nekada je potrebno da se služe i gradskim biblioteka pa tako da ćemo svakako preporučiti učlanjenju u Gradsku biblioteku Ilijaš da bi mogli učenici da se učlane i podižu knjige“ kazala je  Zahiragić.

Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH ima za cilj da kroz zajedničke aktivnosti biblioteka utiče na podizanje svijesti o ulozi i važnosti biblioteka, najprije u obrazovnom sistemu kroz afirmacija čitanja, promociju pisane riječi i različite edukacijske sadržaje, ali  i podsjećanje na uloge biblioteka u razvoju informacionog i participativnog društva, unapređivanju socijalnog i ekonomskog razvoja društva kroz omogućavanje pristupa izvorima informacija za poboljšanje života i standarda, razvijanje rodne ravnopravnosti, obezbjeđivanje inkluzivnosti, kvalitetnog obrazovanja i smanjivanje nejednakosti.

 

Prethodni članakNSBiH neće vršiti prodaju ulaznica za meč u Luksemburgu
Naredni članakU Sarajevu održana Međunarodna konferencija iz oblasti medijske pedagogije i medijskog odgoja