Učenici OŠ”Srednje” posjetili spomen obilježje u Sokolini

Tokom mjeseca maja, učenici OŠ”Srednje” svake godine imaju određene aktivnosti koje se odnose na obilježavanje manifestacije Dani Kantona Sarajevo kao i 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom.

Učenici devetih razreda posjećuju Tunel spasa, Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva, Memorijalni centar u Potočarima i mjesto Sokolina koje se nalazi nedaleko od škole, mjesto u kojem se desio strašan zločin nad stanovnicima sarajevskih naselja Ahatovići, Bojnik i Dobroševići.

Učenici devetog razreda danas su u pratnji nastavnica Spahić Azre i Mališević Alise posjetili spomen obilježje u Sokolini gdje su imali priliku prisustvovati historijskom času.

Kako se 9. maja obilježava Dan pobjede nad fašizmom, učenici su, također, u proteklim godinama posjećivali mjesto Sokolina gdje se. 14. juna 1992. godine desio strašan zločin nad stanovnicima sarajevskog naselja Ahatovići , Bojnik i Dobroševići, kada su neprijateljske snage naredile mještanima ovih naselja, koji su bili zarobljeni u logoru u Rajlovcu, da uđu u autobus koji je, navodno, trebalo da ih odveze na razmjenu, a vozio ih je u smrt.

Po dolasku u Sokolinu naredili su im da legnu na pod autobusa, a onda su autobus zasuli granatama, mecima i bombama. Od 56 zarobljenika osam ih je preživjelo, od kojih je jedan u međuvremenu preminuo, a ostali su živi svjedoci strašnog zločina počinjenog u Sokolini.

Preživjeli su se spasili zahvaljujući pomoći mještana okolnih sela Medojevići, Sela i Ravne.

Na mjestu zločina podignuto je spomen-obilježje ubijenim Bošnjacima, a tu se i danas nalazi crveni GRAS autobus kao podsjetnik na 48 ubijenih Bošnjaka.

Prethodni članakVrijeme u BiH: Oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom
Naredni članakRadionica u okviru projekta MEG II: Funkcija i kapaciteti za strateško i operativno planiranje i izvještavanje