Učenici prvog razreda Osnovne škole „Hašim Spahić“ posjetili Biblioteku Ilijaš

Učenici prvog razreda Osnovne škole „Hašim Spahić“ Ilijaš danas su u pratnji učiteljice Ermine Velić posjetili Biblioteku KSC Ilijaš.

Povod posjete je svojevrsna proslava jer su učenici naučili sva slova i sada mogu uploviti u čudesni svijet pisane riječi.

Svi su oduševljeno razgledali bogatu ponudu literature za najmlađe i kazali da jako vole čitati posebno slikovnice i bajke, koje su ovom prilikom i posudili iz Biblioteke.

Dosad su im knjige čitali odrasli, a sada će to moći i sami.

Emir nam je kazao da je dosad pročitao Čudesnu pticu , a Bilal da mu se biblioteka jako sviđa jer ima puno knjiga, ali on najviše voli da mu mama čita bajke.

Bibliotekarka Jasmina Masnopita ovom je prilikom istaknula da djecu od najranije dobi treba podsticati na čitanje i razvijati u njima ljubav prema knjizi.

-Praksa Biblioteke je da prima učenike osnovnih škola, ali i mlađe, cilj je da se djeca upoznaju da postoji Biblioteka u gradu i da se mogu služiti njenim resursima kako bi svoje čitalačke navike poboljšavali i kulturu čitanja dovodili na veći nivo. Povod posjete je upoznavanje sa načinom rada Biblioteke, danas je učenicima predstavljen knjižni fond, kako da se učlane u biblioteku, šta sadrži jedna knjiga, kakve pouke donose slikovnice a sve sa ciljem uključivanja djece u obrazovni i bibliotečki sistem kako bi njihovo obrazovanje od najranije dobi bilo na kvalitetnijem nivou, navela je Masnopita.

U procesu obrazovanja i sticanja osnovnog, najvažnijeg, početnog znanja, biblioteka ima značajnu ulogu utoliko što u njoj učenici pronalaze smjernice za učenje kroz cijeli život.

Tu učenici razvijaju maštu, utemeljuju svoje čitalačke navike i dolaze do različitih spoznaja, a posebno raduje činjenica da je sve više mladih članova Biblioteke Ilijaš.

Prethodni članakJavni konkurs za odabir korisnika grant sredstava tekućih transfera za 2022. godinu
Naredni članakNa današnji dan 1870. godine rođen Safvet-beg Bašagić