Učenici šestog razreda OŠ „Hašim Spahić“ posjetili Gradsku biblioteku Ilijaš

Učenici i učenice šestog razreda Osnovne škole „Hašim Spahić“ Ilijaš u pratnji svojih nastavnica Elme Čuture, Azemine Habibić i Samre Fazlić posjetili su Gradsku biblioteku Ilijaš, a povod je promicanje znanja i čitanja kod mladih, kao i obilježavanje oktobra-mjeseca knjige.

Bibliotekarka Jasmina Masnopita upoznala je mlade sa radom biblioteke, realiziranim i aktuelnim projektima. Bibliotekarka je istakla da svaki razred treba da dođe u posjetu iako postoje i školske biblioteke. Važno je da znaju da i u toku raspusta imaju dostupnu biblioteku.

Nastavnica bosanskog jezika i književnosti u OŠ „Hašim Spahić“,Elma Čutura ističe da je cilj ove posjete da se djeca nauče da dolaze u Gradsku biblioteku.

„Povodom mjeseca oktobra -mjeseca knjige odlučili smo da dovedemo učenike šestih razreda u Gradsku biblioteku Ilijaš. Ovo je prilika da se upoznaju sa sadržajima koje tu mogu pronaći, da mogu podići tu školsku lektiru, a ujedno da mogu podići i nešto zanimljivo po svojoj želji. Sigurno je da djeca mnogo koriste tehnologiju, ali mislim da knjiga ima posebnu čar. Kada knjigu uzmete u ruku možete sjesti, leći i sam miris knjige mislim da je to poseban doživljaj“ kazala je Čutura.

Asja Matović (11) učenica šestog razreda kazala je da je članica biblioteke već četiri godine.

„Najčešće uzimam lektire, uzimam i druge knjige od raznih pisaca. Kada sam prvi put ovdje došla nisam htjela da čitam i na kraju kad sam se učlanila postalo mi je zanimljivo i često sam ovdje dolazila. Danas rijetko ko od djece čita, više su na mobitelima, sada tehnologija vlada i zaboravili su na knjigu. Svoje drugare motivišem i govorim im kako sam ja počela i koliko dugo čitam, kako ide na radionice. Kažem im koji su pisci zanimljivi, i da pročitaju knjigu od tog pisca“ rekla je Asja.

Alija Mutapčić (11) član je godinu dana i osim lektire voli da čita romane, pustolovine i avanutre. Poručio je drugarima da što više čitaju, jer što budu više čitali, zavolit će čitanje.

Ukoliko još niste član biblioteke, to možete postati lako učlanjenjem svaki radni dan od 08:00 do 18:00 sati. Gradska biblioteka Ilijaš poziva građane Ilijaša  da se učlane u biblioteku i za sebe odaberu neograničen broj omiljenih knjiga.

Članarina za cijelu godinu iznosi 10 KM, dok je za penzionere 5 KM. Na kraju godine biblioteka će izabrati najaktivnijeg člana koji će dobiti vrijedne nagrade. Dođite u Gradsku biblioteku Ilijaš i postanite član Kluba ljubitelja knjige.

Prethodni članakDr. Hadžić: Brinite se za sebe ali i za svoje najbliže
Naredni članakPremijer KS Nihad Uk posjetio Općinu Ilijaš: Najavljena podrška Vlade KS brojnim novim projektima