ILIJAŠMAGAZINVIJESTI

Učenici SŠC „Nedžad Ibrišimović“ obilježili Međunarodni dan pismenosti

Danas se obilježava Međunarodni dan pismenosti. Utemeljio ga je UNESCO davne 1967. godine s ciljem promicanja važnosti učenja i pismenosti, ali i osvješćivanja javnosti o problemu nepismenosti koji još uvijek pogađa veliki dio svjetskog stanovništva.

Učenici i učenice SŠC “Nedžad Ibrišimović“ odjeljenja Ia, Ib i IIIb, s profesoricom bosanskog jezika i književnosti Aidom Krhan, obilježili su ovaj značajan datum kroz različite aktivnosti. Rezultati rada učenika i učenica su kreativni plakati na kojima su zabilježeni podaci o historijskom razvoju pismenosti uopće, ali i u BiH, te određeni podaci o pismenosti stanovništa na globalnom nivou, te u BiH.

Jedna od realizovanih aktivnosti je i današnja posjeta Gradskoj biblioteci Ilijaš učenika i učenica trećeg razreda opće gimnazije. Tokom boravka u prostoru koji slavi čitanje i pisanje, uručene su i godišnje članarine za tri učenice ovog odjeljenja: Lamiji Bešić, Ermi Mehanović i Dženeti Muminović.

Književnik i bibliotekar Semir Spahić, kazao je da skoro tri posto stanovništva u BiH je skroz nepismeno, ali da je ta granica nepismenosti podignuta, također spomenuo je da imaju ljudi koji znaju čitati i pisati, ali to je sve, te da oni ne znaju sastaviti smislenu rečenicu. Poručio je učenicima da se učlane u biblioteku koja broji preko 13.000 naslova.

Profesorica bosanskog jezika i književnosti, Aida Krhan istakla je da su učenici kroz razne aktivnosti pokazali visok nivo funkcionalne pismenosti. Razmjenjivali su teme, tekstove koji su bili u fokusu interesovanja, te su znali razlikovati bitno od nebitnog.

„Svake godine nastojimo prigodno obilježiti Međunarodni dan pismenosti, ali moram kazati da je pomalo nezgodan datum s obzirom na to da su se učenici tek vratili u školske klupe s ljetnog raspusta. Rok je veoma kratak, pogotovo ako želimo uključiti učenike prvih razreda. Ipak, potrudimo se bar u nekom manjem obimu obilježiti ovaj značajan datum. Osim toga, tokom cijele školske godine moje kolege, kolegice i ja trudimo se kroz različite aktivnosti promicati vrijednost, vještinu koja je nezamjenjiva na putu uspjeha jednog čovjeka na svim životnim poljima – a to je upravo pismenost. Nekada je pismenost podrazumijevala samo temeljne vještine čitanja i pisanja, ali danas, kada smo zakoračili u treće desetljeće 21. stoljeća, ona podrazumijeva i znanje stranih jezika, upotrebu informacionih tehnologija i funkcionalnu pismenost koja je, nažalost, u bosanskohercegovačkom društvu bolna tačka“ kazala je.

Također, profesorica je spomenula da su učenici zaključili da su žene, kao i u mnogim drugim životnim segmentima, u podređenom položaju i da je procenat nepismenih veći među ženskom populacijom. Ne zato što žene ne žele da se opismene, da se obrazuju, nego zato što im je to pravo uskraćeno.

Ove godine Međunarodni dan pismenosti obilježila sam s učenicima I-a (informatička gimnazija), I-b (opća gimnazija) i III-b, ali i sa V-1, odjeljenjem iz Osnovne škole „Hašim Spahić“. Učenici su istraživali, kreirali plakate, prikupljali statističke podatke o procentu pismenog, odnosno nepismenog stanovništa u BiH, ali i globalno.Pravili su prezentacije, a koristili su se i izvorom informacija na engleskom jeziku pa su to prevodili, što nam kazuje da učenici dobro vladaju i stranim jezicima. Na ovaj način su osvijestili problem nedovoljne pismenosti u našem društvu. Mislim da smo, radeći na ovaj način, postigli određeni efekat. Da sam danas tokom časova samo prezentovala te neke statističke rezultate, sigurno ne bih imala ovakvu povratnu informaciju. Uvijek su bolji rezultati kada su učenici i učenice glavni nosioci aktivnosti, mnogo više nauče, iskažu neke svoje ideje, tako da jedna aktivnost vodi prema nekoj novoj.Zahvaljujem se Radio Ilijašu na podršci, a posebno Gradskoj biblioteci Ilijaš i dragom prijatelju Semiru Spahiću što su bili dio ove lijepe priče. S obzirom na to da nam dolazi i Mjesec knjige, sigurna sam da ćemo uskoro javnosti moći prezentovati i neke nove zanimljive aktivnosti“ rekla je.

Brojni su zaključci do kojih su učenici i učenice došli tokom istraživanja o značaju pismenosti. Neka saznanja zaista su poražavajuća, npr. da je u BiH, prema popisu stanovništva iz 2013. godine,  89. 794 nepismenih osoba, a od toga 77. 557 žena.

Razina pismenosti u velikoj mjeri utječe na sve segmente našeg života i da o njenoj važnosti trebamo govoriti i razmišljati svaki dan, a ne samo danas.

 

Povezane objave

Back to top button