Učenici SŠC “Nedžad Ibrišimović” posjetili Narodno pozorište Sarajevo

U srijedu, 18.5.2022. godine, učenici SŠC “Nedžad Ibrišimović”, članovi Legološke sekcije, zajedno sa profesoricama Edinom Genjac i Eminom Šljivnjak posjetili su Narodno pozorište Sarajevo.

Učenici su imali priliku uživati u predstavi “To nikad nigdje nije bilo”, režisera Dine Mustafića, u kojoj igraju mnogi poznati glumci: Emina Muftić, Ermin Sijamija, Vedrana Božinović, Slaven Vidak, Kaća Dorić, Mona Muratović, Aldin Omerović i dr.

Predstava je nastala prema motivima iz romana “Istorija bolesti” kojeg je Tvrtko Kulenović objavio 1994. godine kao svoj književni osvrt na rat u Sarajevu.

Nakon odigrane predstave održana je panel-diskusija na kojoj su učenici razgovarali sa glumcima o nastanku predstave. Glumci su podijelili svoje iskustvo rada na predstavi, te iznijeli mišljenje o temama kojima se predstava bavi i povezali ih sa trenutnim dešavanjima u svijetu.

Posjeta je realizirana u okviru projekta “Pozorište u službi edukacije mladih”. Na ovaj način Narodno pozorište Sarajevo pomaže mladima da kroz analizu određene teme sagledaju društvene odnose iz dodatne perspektive. Uči ih kako da se kritički odnose prema stvarnosti i svemu što im kao informacija dolazi iz bližeg i/ili daljeg okruženja, preko medija i društvenih mreža, ali i da se suoče sa eventualno potisnutim strahovima ili neosviještenim predrasudama.

Prethodni članakVlada KS odobrila upošljavanje 29 ljekara u JU Dom zdravlja
Naredni članakKnjiga sedmice: “Molitva moje majke” autorice Nafise Hadži