ILIJAŠVIJESTI

Učenici trećih razreda Osnovne škole „Hašim Spahić“ posjetili Gradsku biblioteku Ilijaš

Učenici trećih razreda Osnovne škole „Hašim Spahić“ u pratnji svojih učiteljica posjetili su danas Gradsku biblioteku Ilijaš.

Bibliotekar Semir Spahić objasnio im je način rada biblioteke, kako se knjige čuvaju, posuđuju, o knjižnom fondu Biblioteke, način na koji mogu postati član.  Istaknuo je važnost brige o knjigama, kao i posla bibliotekara koji organizuju i književne večeri, druženje s piscima, radionice za djecu, kao i posjete učenika škola na kojima se promovira čitanje i ljubav prema knjigama.

Učiteljica Edina Hurić kazala je da je posjeta redovna aktivnost za treće razrede.

-Želimo da djeca upoznaju kako se učlaniti u biblioteku, podići knjigu, kako je na vrijeme vratiti.  Razvijamo tako ljubav prema književnosti, da djeca sutra iskoriste znanje u praksi koje su stekli prilikom čitanja knjiga. Ljubav prema čitanju je jako lijepa osobina kod ljudi, razvija se ljubav prema čitanju, jer se razvija vokabular, kao i vještina pismenog izražavanja i mnoge su druge koristi čitanja. Drago mi je da smo u Biblioteci naišli na divne ljude koji ovdje rade, želimo im uspješnu sljedeću godinu i nadamo se da će i ova naša posjeta povećati broj upisanih članova u našoj Gradskoj Biblioteci, kazala je Hurić za Radio Ilijaš.

Devetogodišnje Asja Spahić i Amina Velić kazale su nam da su članice i školske i Gradske biblioteke i da jako vole čitati, ali sviđa im se kada su knjige zabavne a ne tužne.

Ovom prilikom dodijeljene su neke članarine besplatno, a mališani su podigli knjige koje im se najviše sviđaju.

Biblioteka Ilijaš broji oko 13 hiljada naslova, godišnja članarina iznosi 10 KM, a za penzionere 5 KM.

Povezane objave

Back to top button