ILIJAŠVIJESTI

Učiteljica Lejla Bajraktarević već 18 godina radi u područnim školama OŠ „Srednje“

Nastava i obrazovanje su temelji društva, a učitelji su tihi heroji koji oblikuju budućnost generacija. Svjetski Dan učitelja obilježava se svake godine petog oktobra i ovo je prilika da razmislimo o stanju obrazovanja i obrazovnih radnika širom svijeta.  Za Radio Ilijaš govorila je učiteljica Lejla Bajrakterević koja već 18 godina radi u područnim školama OŠ „Srednje“, a sada predaje učenicima u Područnoj školi “Kamenica”.

Na samom početku razgovora pitali smo Bajraktarević šta za nju predstavlja ovaj dan s obzirom na to da prosvjetni radnici snose veliku odgovornost.

„Ovaj datum je važan za ukupan razvoj društva. Poslije roditelja mi smo prvi koji odgajaju djecu i koji im daju smjernice u životu. Ovaj dan je baš poseban, i samo poziv učitelja u današnjem vremenu veoma je težak“ rekla je Bajraktarević.

Ovo je već 18 godina kako Bajraktarević radi u OŠ“Srednje“ i sve ove godine predavala je u područnim škola.

„Radila sam u Dragoradima oko četiri godine, u PŠ „Gajevi“ i ovo je već treća godina kako radim u PŠ „Kamenica“. Radim uvijek u kombinovanim odjeljenjima, a područne škole i jesu bazirane na to da rade u kombinovanim odjeljenjima. Trenutno predajem u kombinaciji drugog i četvrtog razreda, a radila sam i u kombinaciji sa sve četiri razreda u Dragoradima jednu godinu“ istakla je.

Kao što je već Bajraktarević  rekla područne škole su bazirane na kombinovana odjeljenja, pa nas je zanimalo koju su to prednosti, a koje mane predavanja  kombinovanim odjeljenjima.

„Prednosti jesu što učenici evo naprimjer drugog razreda mogu da zapamte, nešto što rade učenici u četvrtom razredu pa kasnije kada dođu u četvrti razred oni već prepoznaju, sjete se to su radili naši drugari. Mane ponekad jesu što nam možda nekada nedostaje vremena za obraditi neke lekcije i teme. Nekako se sve stigne, nismo ograničeni uvijek vremenom jer djeca ne vozare i nisu ograničeni prijevozom, tako da možemo nekad u dogovoru sa roditeljima, ako je potrebno ostati i malo duže“ istakla je.

Bajraktarević je spomenula da je užitak raditi s djecom, a spomenula je i neke anegdote.

„Kada sam radila u PŠ „Gajevi“ imala sam učenike četvrtog razreda i trebali smo ići na Školu plivanja u Sarajevo. Bio je početak maja učenici su trebali da idu na plivanje, pao je veliki snijeg i zatrpao je sve. Prvo nisu bilo za to da idu , jer nisu znali plivati i onda sam im ja objasnila da je baš za to i Škola plivanja da nauče plivati. Onda su oni počeli plakati hoće da idu pješice. Ove se anegdote uvijek rado sjećam“ prisjetila se Bajraktarević.

Za kraj našeg razgovora čestitala je svim prosvjetim radnicima Dan učitelja.

 

 

Povezane objave

Back to top button