ILIJAŠINTERVJUVIJESTI

Učiteljica OŠ “Đulistan” Amna Vrca – Omanović: Znanju je potrebno vratiti njegovu pravu vrijednost

Svjetski dan učitelja obilježava se danas, 05. oktobra, sa ciljem da se istakne uloga prosvjetnih radnika u obrazovanju i razvoju djece i naglase principi i preporuke o položaju učitelja, nastavnika i profesora. Cilj obilježavanja jeste isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika, te njihovog utjecaja na razvoj društva u cjelini, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji.

Dan učitelja je sam po sebi jedinstven i svečan dan. Povodom ovog važnog dana razgovarali smo sa učiteljicom OŠ “Đulistan” Amnom Vrca – Omanović. Kako kaže, ponosni su jedni na druge svakodnevno, i kroz cijelu školsku godinu to ističu, stoga smatra da je ovaj dan i program koji se održava u školi najvažniji.

Na samom početku zanimalo nas je šta učiteljicu Amnu predstavlja ovaj dan i kako gleda na to.

–  Ratno doba, skromna rođendanska proslava i igra “Kad odrastem bit ću…” je obilježila moje djetinjstvo. Poslije se ta misao uvukla u svaku moju sferu života, a danas…danas to za mene više nije poziv već način života. To sam ja 24/7 učiteljica. I tačno znam da bez obzira na moja istraživanja drugih profesija, biti učiteljica mi je jedino imalo svoju svrhu i cilj kao cjeloživotno opredjeljenje – ističe Vrca – Omanović.

S obzirom da svaka škola ima svoj način i poseban program obilježavanja ovog divnog dana, zanimalo nas je na koji način OŠ “Đulistan” obilježava ovaj dan.

– Svake godine u našoj školi se provode razni programi koji za cilj i svrhu imaju istaknuti koliko su nastavnici/učitelji bitni.Vijeće učenika izradi zahvalnice, bedževe, čestitke, održavaju se radionice koje za cilj imaju da pošalju nastavnicima/učiteljima poruku da su cijenjeni i da su im za svaki angažman mimo plana i program učenici zahvalni. Uprava škole pripremi poklone i svečani ručak – kazala je Vrca – Omanović.

 Drugačiji sistem i razlika u obrazovanju

Vremena se mijenjaju u svakom smislu i u našem svakodnevnom životu, pa tako i obrazovanje i sam sistem i način rada. Učiteljica Vrca – Omanović ističe da to opet ima neke povezanosti.

– Prošlost i sadašnjost su uvijek međusobno povezane i čine neraskidivu vezu. Ono što je bilo prije nam je velika pouka i primjer koliko se obrazovanje svakodnevno mijenja, dakle neupitno je da se mijenjaju i potrebe učenika tako da su te razlike neminovne i ja ih ne bih poredila. Obrazovanje je uvijek tu, samo se mijenjaju stilovi.

Pored razlike u obrazovanju nekada i sada, dotakli smo se i teme sistema I problema u današnjem školstvu. Učiteljica Amna dodaje da svaki sistem ima prednosti i nedostatke.

– Konkretno o problemima sa moje tačke gledišta najmanje se pita onaj čiji je to problem zaista Tako da bih to navela kao jedan od najvažnijih. A ostalih smo svi svjesni jer svi sudjelujemo direktno ili indirektno u školstvu – istakla je Vrca – Omanović.

Posvećenost djece obrazovanju

Znanje danas nije način ni sredstvo postizanja uspjeha, tako da kada se to djeci na taj način plasira svakako da mu se i ne posvećuju dovoljno. Potrebno je znanju vratiti njegovu vrijednost, dodala je učiteljica Vrca – Omanović, ističući da je jedina mana ovog posla nerazumijevanje drugih, a prednost mnogo slobodnog vremena.

Piše: Nerma Fazlić

Povezane objave

Back to top button