Udruženje AMEKO upriličilo akciju čišćenja “Za čist i lijep naš Ilijaš 2019”

Udruženje AMEKO  Ilijaš realizovalo je tradicinonalnu akciju čišćenja „Za čist i lijep naš Ilijaš 2019“ godine. Akcija je upriličena povodom Dana planete Zemlje a u istoj su učešće uzeli mnogorojni volonteri, koordinatori omladinskih udruženja kao i učenici osnovnih škola. Prije čišćenja određenih lokacija, u prostorijama OŠ „Podlugovi“ upriličen je edukativni čas koji je održala Merima Krkić, studentica na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, odjek biologija.

„Podizanje ekološke svijesti nije samo to da li ćemo govoriti ljudima o tome da ne bacaju smeće, nego mnogo više od toga. To je jako važno. Ali na mnogobrojne načine možemo dati svoj doprinos planeti Zemlji, svom okruženju i lokalnoj zajednici. Između ostalog, na edukativnom času govorili smo i o informacijama da je Ilijaš ove zime bio jedan od najzagađenijih gradova u BiH. Predložila sam da se uradi akcija sađenja drveća zbog toga što drveće apsorbuje sve negativne čestice iz zraka. Prije toga, trebali bismo istražiti ključne tačke zagađenosti te prilikom sadnje bazirati se upravo na ta mjesta. Važno je da mladima govorimo o zaštiti životne sredine jer  sredina u kojoj živimo diktira naše i psihičko i fizičko zdravstveni stanje“, kazala je aktivistica Krkić.

Mahir Brkić, predsjednik udruženja AMEKO Ilijaš kazao je da je akcija uspješno realizovana.

„U današnjoj akciji učestvovalo je 60 volontera. Čistili smo lokacije u Podlugovima i na Karašnici. Nažalost, vremenski uslovi su nas spriječili da napravimo širu akciju. Ove godine imali smo i edukativni čas. Naša aktivistica Merima Krkić upriličila je edukativno predavanje sa akcentom na ekologiju, reciklažu otpada i zaštitu životne sredine. Čišćenjem lokacije „Cvijet Srebrenice“ na Karašnici željeli smo da svi posjetitelji dočekaju Ramazan i vrijeme iftara uz top, u čistom okruženju. Zaista smo našli mnogo smeća i apelujem na građanje koji posjećuju tu lokaciju da vode računa o otpadu i da iza sebe pokupe smeće nakon boravka na istoj. Koristim priliku da se zahvalim svim našim aktivistima, direktoru OŠ „Podlugovi“ Admiru Abadžiju, nastavnici biologije, nastavniku i vijećniku Ademu Aliću koji je došao sa djecom i podržao ovu akciju. Nažalost nismo imali podršku rukovodstva OŠ „Hašim Spahić“ i OŠ „Stari Ilijaš“. Nadam se da će se u predstojećem periodu imati bolju saradnju. Također hvala i članovima Crvenog križa Ilijaš koji su učetvovali u današnjoj akciji“, kazao je Brkić.

Fuad Masnopita, koordinator akcije čišćenja „Za čist i lijep naš Ilijaš 2019“ zahvalio se svim volonterima koji su praktično pokazali kako se čuva planeta Zemlja.

„Akcija je protekla u najbljem redu. Nakon edukativnog časa izašli smo na teren i očistili smeće na određenim lokacijama . Apelujem na sve stanovike Ilijaša da odlažu smeće u kante za otpad i da ne ostavljamo smeće mimo propisanih mjesta. Nakon akcije čišćenja, upriličilo smo druženje za sve naše aktiviste koji su uzeli učešće u akciji čišćenja“, kazao je Masnopita.

Iz udruženja AMEKO poručuju da će i svake naredne godine dati svoj doprinos za čistu planetu Zemlju i za čist Ilijaš kroz razne akcije.

Prethodni članakToyotini novi modeli predstavljeni u Ilijašu
Naredni članakLijepe vijesti za KK”Rašid Buća” i grad Ilijaš sa seniorskog Balkanskog prvenstva