Udruženje dijabetičara Kantona Sarajevo održalo promociju zdravih stilova života u Ilijašu

U okviru ovogodišnje Manifestacije „Ilijaški dani“ danas je održana promocija zdravih stilova života i podjela propagandnog materijala na Gradskom šetalištu u Ilijašu. Nositelj aktivnosti promocije bilo je Udruženje dijabetičara Kantona Sarajevo. Dijabetes predstavlja hroničnu nezaraznu bolest, koja znatno opterećuje zdravlje stanovništva, nacionalni zdravstveni sistem i sistem zdravstvenog osiguranja.

Ciljne aktivnosti Udruženja dijabetičara Kantona Sarajeva jeste da nauči oboljele od dijabetesa i članove njihovih porodica kako da postignu svoj cilj: dug, zdrav i normalan život.  Informisati javnost u što većoj mjeri o ovoj bolesti i o neophodnosti osposobljavanja što većeg broja članova ove populacije ali i zdrave populacije jer predviđanja stručnjaka nisu ohrabrujuća kao i sve veće cifre utrošenih sredstava za liječenje ove bolesti.

Udruženje dijabetičara Kantona Sarajevo brojnim aktivnostima nastoji ukazati na potrebu kvalitetnije zdravstvene zaštite za osobe koje su oboljele od dijabetesa, te kako ovom promocijom želi sa ljudima podijeliti sve informacije vezane za dijabetes, kazala je  Alma Dervišbegović, koordinatorica Udruženja dijabetičara Kantona Sarajevo.

 „Ovo je tradicionalno obilježavanje Ilijaških dana i mogu slobodno reći da sa ponosom naše Udruženja dijabetičara Kantona Sarajevo radi ovaj posao. Imamo priliku da sa građanima općine Ilijaš razmijenimo i podjelimo sve informacije vezane za svijet dijabetesa. Moram naglasiti da je ovo idealna prilika da se družimo, a naravno danas smo podijelili mnogo propagandnog materijala koji se odnosi na dijabetes i komplikacije, prve simptome, te rano otkrivanje dijabetesa. Glavni cilj jeste da se na vrijeme počne liječiti dijabetes“, istakla je Dervišbegović.

Udruženje je osnovano 1986. godine, a nakon rata reaktivirano 2000. godine od kada je isto izuzetno aktivno i prisutno u svim sferama svakodnevnog života osoba oboljelih od dijabetesa.

 

Prethodni članakObilježen veliki jubilej -40 godina Radio Ilijaša
Naredni članakRezultati stonoteniskog veteranskog turnira