Udruženje „Patriotska liga `91.“ obilježilo 31. godišnjicu formiranja u Ilijašu

Udruženje „Patriotska liga `91.“ obilježilo je danas, 14. juna, 31. godišnjicu osnivanja u Ilijašu.

Svečana sjednica upriličena je u kino sali KSC-a, a program je započeo intoniranjem himne, učenjem Fatihe i minutom šutnje za sve šehide i poginule borce općine Ilijaš, ali i cijele Bosne i Hercegovine. “Patriotska liga” je bila organizacija koju je osnovao general Sefer Halilović i njegovi saradnici, s ciljem da se u nju učlane sve patriotski, probosanski i građanski orijentisane osobe, a na području općine Ilijaš oformljena je 14. juna 1991. godine.

Na samom početku, prisutnima su se kratko obratili predsjednik Upravnog odbora Patriotske lige ’91. Ilijaš Šerif ef. Ćatić i zastupnik u Skupštini KS Mahir Dević. Nakon toga, o važnosti, značaju i doprinosu Patriotske lige govorio je predsjednik Skupštine Udruženja boraca „Patriotska liga `91.”, Vejsil Šehić koji je kazao da je Liga nastala iz ogromnog patriotizma koji je vladao među stanovništvom Bosne i Hercegovine.

„Danas obilježavamo godišnjicu osnivanja našeg Udruženja „Patriotska liga `91.”  U junu 1991. godine osnovali Patriotsku ligu u općini Ilijaš, nakon što je 10. juna u Sarajevu donesena odluka da to bude krilo Stranke demokratske akcije. „Patriotska liga“, kako u općini Ilijaš, tako i na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine je podnijela prvi udar, odnosno teret. Želim spomenuti tri pojma koja su važna, a to su: patriotizam, nacionalizam i materijalizam. Naime, devedesetih godina kada je počela agresija na Bosnu i Hercegovinu, patriotizam je bio na najvećem nivou, dok su materijalizam i nacionalizam bili minimalno zastupljeni. Naš zadatak je očuvamo patriotizam kako bi spasili Bosnu i Hercegovinu, te da ona ostane država patriota i građana, pa tek onda ljudi koji pripadaju nekom narodu“, poručio je Vejsil Šehić.

Osman Herco, zamjenik predsjednika Skupštine Udruženja „Patriotska liga`91.“,  istakao je da je Liga nastala iz ljubavi prema Bosni i Hercegovini, te da bi svaki čovjek trebao da voli i brani domovinu.

„Danas bi svaki čovjek trebao da zaviri u sebe i vidi šta nosi u srcu, koliko voli domovinu, koliko živi za nju ili protiv nje. Mi smo jako voljeli svoju domovinu, i danas je volimo, i spremni smo da branimo i čuvamo Bosnu i Hercegovinu. Iz „Patriotske lige“ se rodila i Armija RBiH. Liga je svoj najveći doprinos dala  `91. i `92. godine“, kazao je Osman Herco.

Nakon Svečane sjednice, prisutni su se uputili ka Centralnom spomen obilježju kako bi polaganjem cvijeća odali počast šehidima i poginulim borcima općine Ilijaš.

Cvijeće su položili delegacija Općine Ilijaš, predstavnici boračkih udruženja, te SDA Ilijaš.

Prethodni članak”Živa lomača”: 30. godišnjica zločina u Višegradu
Naredni članakObilježena 30. godišnjica stradanja 48 Bošnjaka Ahatovića, Bojnika i Dobroševića