INTERVJU

Udruženje porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš: Od sljedeće godine elektronske kartice za članove šehidskih porodica

Udruženje organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš osnovano je davne 1997. godine i trenutno broji 720 članova. Glavni cilj udruženja je očuvanje uspomene na šehide koji su u periodu 1992-1995. dali svoje živote za odbranu naše domovine, a udruženje između ostalog nastoji pomoći članovima u ostvarivanju svojih prava.

O ciljevima i projektima u 2022, suradnji i pomoći nadležnih institucija i planovima za 2023. godinu govorili smo sa predsjednikom Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš Midhatom Zildžićem.

U saradnji s Općinom Ilijaš, koja velikim dijelom finansira rad udruženja, ali i sa članarinom uspijevaju uraditi svoje najveće projekte – kancelarijski rad i pomoć teško oboljelim članovima udruženja.

„Kancelarija našeg udruženja radi svaki dan od 8 do 12 sati, ali smo tu za naše članove u svako doba jer na vratima kancelarije je napisan broj telefona kojeg članovi mogu nazvati. Želim naglasiti da je udruženje još prije nekoliko godina imalo mnogo veće administrativne zadatke, ali su ti zadaci sada prebačeni od strane Ministarstva za boračka pitanja KS na Boračko-invalidsku zaštitu Općine Ilijaš, kao i na samo Ministarstvo“, kazao je Zildžić.

Općinski načelnik Akif Fazlić i Općina Ilijaš u saradnji s Udruženjem porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš finansira projekat obilježavanja Dana šehida, kao i organizaciju manifestacije „Dani sjećanja – 11. juli 1995.“ u okviru koje organizuju odlazak naših sugrađana na Marš mira kao i Akademiju povodom obilježavanja 11. jula. Ove godine u sklopu obilježavanja manifestacije „Dani sjećanja – 11. juli 1995.“ realizovan je projekat „Heroji moga djetinjstva“ koji je u potpunosti finansiran od Ministarstva za boračka pitanja KS.

„Nekadašnji učenici  OŠ „Podlugovi“ su 2010. godine na časovima Likovne kulture kod nastavnice Safije Beširević slikali majke Srebrenice. Nastavnica je sačuvala te radove koje smo mi kroz projekat uredili za izložbu te izdali katalog tih radova. Cilj udruženja je da radi upravo ovakve projekte u koje će uključiti što više mladih, jer je to jedini način da sačuvamo uspomenu na žrtvu naših šehida“, kazao je Zildžić.

Vrata udruženja otvorena su svaki dan za članove, te se uvijek mogu obratiti za pomoć. Kako kažu iz udruženja, najviše pitanja imaju u vezi s ostvarivanjem prava kada su u pitanju javni pozivi od ministarstava.

„Kada se raspišu Javni pozivi od Ministarstva za boračka pitanja za ogrijev, prvo kucaju na naša vrata, pa ih mi onda preusmjeravamo na BiZ, objašnjavamo šta im je potrebno od dokumentacije. Ista stvar je i sa ostalim Javnim pozivima od strane Ministarstva za boračka pitanja. Također, ovdje bih spomenuo djecu šehida koji često dolaze po potvrde o statusu djeteta šehida koje su potrebne za školovanje, apliciranje na konkurs, te ih mi onda opet upućujemo u BiZ, jer su potvrde o statusu djeteta šehida priznate jedino iz općinskog organa, ne iz udruženja“, istakao je Zildžić.

Udruženje na poseban način obilježava Dan šehida posjetom mezarjima.

„Pored toga što organizujemo obilježavanja Dana šehida i 11. jula kroz svoj rad, mi kroz saradnju sa Ministarstvom za boračka pitanja i Kantonalnom organizacojom porodica šehida i poginulih boraca nastojimo sačuvati dignitet naših šehida”,istakao je Zildžić.

Općina Ilijaš glavni je pokretač rada udruženja, a pored toga, odličnu suradnju imaju sa ministarstvima na kantonalnom i federalnom nivou.

„Bez pomoći Općine sigurno ne bismo imali uslove za rad. Također, saradnja sa ministarstvima na kantonalnom i federalnom nivou je odlična. U svakom trenutku možemo pozvati i jedno i drugo ministarstvo i dobiti odgovore na sve nedoumice.  Ono što je bitno izdvojiti je da je Ministarstvo za boračka pitanja do novembra 2022. uplatilo 97.500,00 KM pomoći kroz zahtjeve šehidskih porodica, što je najveći iznos od svih općina u Kantonu Sarajevo”, kazao je Zildžić.

U 2023. godini Udruženje porodica šehida i poginulih boraca nastojat će obavljati svoje standardne aktivnosti, raditi na očuvanju sjećanja na 11. juli kroz projekte i pomagati članovima porodica šehida i poginulih boraca. Pored toga, planirana je izrada elektronskih kartica za šehidske porodice, projekat koji se realizuje u suradnji s federalnim i kantonalnim ministarstvom.

“Naglašavam da će članovima udruženja izdavanje kartice biti besplatno, tj. troškove će snositi udruženje, dok će izdavanje kartica ostalima koštati 3KM. To je veliki projekat za koji će trebati dosta vremena i strpljenja jer općina Ilijaš broji preko 1 000 korisnika šehidske penzije, a kada na taj broj dodamo djecu šehida, broj sigurno doseže skoro do 2 000. Naglasio bih da samo roditelji, supruge i djeca šehida imaju status članova porodice šehida i oni mogu dobiti karticu. Od ostalih projekata i planova za 2023. godinu, tu je nekoliko planiranih projekata preko Ministarstva, ali o tome ćemo nekom drugom prilikom, dok vidimo da li ćemo proći na javnim pozivima za te projekte“, dodao je Zildžić.

Iz Udruženja porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš poručuju da će se truditi da Dan šehida i obilježavanje 11. jula svake godine bude što bolje organizovano, jer to je najmanje što naši šehidi zaslužuju.

Povezane objave

Back to top button