BIH

Udruženje ”Sahan” iz Vogošće organizuje predavanje u Olovu

Udruženja  “Sahan’’iz Vogoše je tokom #COVID-19 pandemije, pored svojih svakodnevnih aktivnosti, obučilo 40 žena iz Olova za izradu proizvoda od vune – vrećice za piće od filcane vune s ufilcanim grbom Općine Olovo, cekere od filcane vune s natpisom OLOVO, futrole za mobitele od vune, kao i ukrasne broševe i sapune od filcane vune.

Članice Udruženja ‘’Sahan’’ su tokom najtežeg perioda pandemije radile i na ekonomskom osnaživanju žena, sve u okviru inicijativa implementiranih u sklopu projekta „Žene na izborima“ koji finansira Vlada Švedske, a provodiRazvojni program Ujedninjenih nacija (UNDP).

Kroz projekat razvijene su dvije inicijative gdje jedna ima za cilj potaknuti nezaposlene žene da razvijaju svoje poduzetničke vještine kroz predavanja o socijalnom poduzetništvu, a druga izgradnja kapaciteta žena osposobljavajući ih za proizvodnju ručno izrađenih proizvoda od vune.

 

Ukupno je 40 žena završilo edukaciju koje je trajala 2 mjeseca.  Osnovni trening je sadržavao elemente iz oblasti obuke žena za izradom proizvoda od vune.  Dodatni trening je sadržavvao elemente socijalnog poduzetništva- kako pokrenuti žene da započnu svoj bizniss i da se udruže s drugim poduzetnicama, udruženjima i fondacijama. Također, u okviru dodatnog treninga obuhvatili smo edukaciju iz  nadogradnje ličnosti žena koje će zahvaljujući tim dodatnim temama kao što su vještine komuniciranja, pravna pismenost, izgradnja vlastite ličnosti i sampouzdanja steći dodatnu sigurnosti  u sebe i postati aktivnije u traženju zaposlenja.

 

Sastavni dio projekta je, dakle, edukacija žena iz oblasti socijalnog poduzetništva u doba pandemije Covid-19.  S tim u vezi, Udruženje ”Sahan” organizuje drugo predavanje na temu: ”Socijalno poduzetništvo žena- strategije razvoja ženskog poduzetništva”.  Predavanje će se održati u utorak, 18.05.2021. godine u kino sali JU ”Centar za kulturu, sport i informisanje” Olovo, s početkom u 10 sati.  Predavač će biti gđa. Fuada Zuko, magistar ekonomije.

„Žene na izborima“ finansira Vlada Švedske, a provodiRazvojni program Ujedninjenih nacija (UNDP).

Fikreta Nazifović, predsjednica Udruženja

Povezane objave

Back to top button