Ukinuta epizoda „Pripravnost“ u svim zonama osim u Ilijašu

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo u posljednja dva dana zabilježen je značajan pad koncentracija čestičnih tvari u zraku – PM10. Izmjerene prosječne dnevne vrijednosti ovog polutanta za jučerašnji dan na svim stanicama su bile ispod propisane granične vrijednosti (50µg/m3), osim na stanici Ilijaš. Jutros do 11:00 sati prosječne dnevne vrijednosti su iznosile: Vijećnica 50, Otoka 58, Ilidža 53 i Ilijaš 80 µg/m3.

Više je uzroka lošeg stanje kvaliteta zraka koje se i dalje zadržava na području općine Ilijaš, a oni su:

– specifični geografski i orografski uslovi u kojima se nalazi Ilijaš (smještaj u maloj kotlini gdje je onemogućeno provjetravanje zraka),

– veliki broj domaćinstva koristi čvrsta goriva za zagrijavanje (drvo, pelet, ugalj, sječka, itd.),

– prisustvo industrijskih objekata koji u svom procesu rada emituju zagađujuće materije u zrak,

– privredni subjekti, uglavnom koriste čvrsta goriva za zagrijavanje ili u svom tehnološkom procesu, a čije sagorjevanje utiče na povećane koncentracije zagađujućih materija u zraku.

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednim danima se očekuje oblačno vrijeme sa  mogućom maglom ili niskom oblačnošću u kotlinskim dijelovima, uz puhanje slabog vjetra.

Zbog svega navedenog, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera, je ukinulo epizodu „Pripravnost“ za sve zone u kojima se primjenjuje Plan, osim za Ilijaš u kojem su prosječne dnevne vrijednosti čestičnih tvari u zraku i dalje iznad propisane granične vrijednosti za ovaj polutant. Nisu zabilježena prekoračenja koncentracija ostalih polutanata.

U isto vrijeme, sve obveznike s područja Općine Ilijaš podsjećaju da je neophodno u okviru ove epizode, između ostalog, provoditi sljedeće mjere:

 • u zoni A – u općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža – ispod 700 metara nadmorske visine zabrana kretanja automobila i teretnih vozila, čiji dizel motori imaju normu EURO1 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a,
 • u svim zonama intenziviranje čišćenja i pranja cesta sa primjenom mokrog postupka kalcij-hloridom,
 • pojačavanje inspekcijskog nadzora nad gradilištima,
 • smanjenje temperature za minimalno 2°C na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije sa Liste pravnih i fizičkih lica koja za zagrijavanje prostorija koriste čvrsta goriva i teška lož ulja uz preporuku za eventualni prelazak na prirodni gas ili električnu energiju, gdje za to postoje tehničke mogućnosti,
 • maksimalno povećanje kapaciteta sredstava javnog gradskog prijevoza koji ne zagađuju okoliš,
 • pozivanje pravnih lica da u zavisnosti od svojih mogućnosti izvrše pomjeranje početka radnog vremena u cilju rasterećenja kapaciteta javnog gradskog prijevoza i gradskih saobraćajnica,
 • upozorenje rizičnim grupama stanovništva za smanjenje kretanja,
 • upozorenje stanovništvu da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju zraka,
 • upozorenje da je zabranjeno spaljivanje otpada i drugog nevegetacijskog materijala na otvorenom prostoru,
 • pojačan inspekcijski i drugi nadzor nad primjenom svih mjera,
 • upozorenje da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u kućanstvima i pozivanje, da se u slučaju sumnje, takva nedozvoljena postupanja prijave na Eko-telefon br. 033/66 00 00 ili telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite br: 121, radi daljnjeg djelovanja nadležnih inspekcija općina i Kantona.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuju rizičnim grupama stanovništva sa područja općine Ilijaš – trudnicama, starijim osobama, hroničnim bolesnicima sa plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima da smanjene kretanje i boravak vani, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Podsjećaju ih i da više informacija o mjerama samozaštite mogu naći u prilogu: „Zdravstvene preporuke rizičnim grupama stanovništva kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo“ na web stranici Zavoda – http://www.zzjzks.ba.

Izmjerene vrijednosti praćenih polutanata, kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka mogu se pratiti na stranici stranici http://kvalitetzraka.ba/.

Press služba KS

Prethodni članakIslamska zajednica organizuje prikupljanje pomoći za nastradale u zemljotresu u Turskoj
Naredni članakKonkurs za izbor i imenovanje glavnog i odgovornog urednika Radio Ilijaša