VIJESTI

Univerzitet u Sarajevu promovirao 47 doktora nauka

Rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifat Škrijelj, prorektori UNSA i dekani fakulteta promovirali su danas u Narodnom pozorištu u Sarajevu 47 kandidata na čast doktora nauka.

Škrijelj je nakon promocije naglasio značaj istraživanja, promocije znanja i izrade doktorskih disertacija za društvo na planeti Zemlji.

– Naučnici kroz svoja istraživanja dolaze do spoznaja do kojih nije lako doći. Uspjeh i razvoj civilizacije je zasnovan na tim spoznajama. Rijetki se usude poći tim putem, a mi smo danas promovisali 47 takvih ljudi. Na njih smo veoma ponosni. Imali smo i doktorante iz regiona, što govori da je naš univerzitet poželjan, te da dajemo ozbiljen doprinos razvoju nauke u zemlji i inostranstvu – rekao je Škrijelj.

Dodao je da mu je žao što danas nije bilo doktora umjetnosti, iako UNSA sadrži Akademiju likovnih umjetnosti, Muzičku akademiju i Akademiju scenskih umjetnosti.

– Kao univerzitet u tom segmentu nismo napravili jednake šanse našim umjetnicima i to je nešto na čemu moramo raditi – dodao je Škrijelj.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić istakla je da je veoma ponosna što je danas imala priliku promovisati 47 doktoranata iz različitih grupacija nauka.

– Teme su bile razlnolike, od nekih globalnih tema, do odgovora na društvene probleme i aktuelne potrebe u BiH. Ova promocija predstavlja osnaživanje kapaciteta za izgradnju Bosne i Hercegovine. Kada se doktoranti vrate u društvo, oni će zasigurno dati značajan doprinos u napretku u stvaranju uslova za dalji progres i podizanje kvaliteta života za sve nas – izjavila je Nikolić.

UNSA je danas promovirao po šest kandidata na čast doktora ekonomskih i stomatoloških nauka, po pet na čest doktora zdravstvenih i medicinskih nauka, četiri na čast doktora tehničkih nauka, tri na čast doktora političkih nauka, po dva kandidata na čast doktora islamskih, društvenih, poljoprivrednih, pravnih, hemijskih i veterinarskih nauka, te po jednog na čast doktora komunikoloških, socioloških, sigurnosnih, farmaceutskih, matematičkih i bioloških nauka.

FENA

Povezane objave

Back to top button