ILIJAŠ

U toku upis u predškolsko obrazovanje u Vrtiću “Ilijaš”

S obzirom na to da je počela nova školska godina, danas smo posjetili vrtić „Ilijaš“ te razgovarali s odgovornim odgajateljem Sanjom Fejzić koja nam je između ostalog govorila o upisu u predškolsko obrazovanje, novim projektima, zahtjevima roditelja, ali i o načinu odvijanja odgojno-obrazovnog procesa.


Kako je istakla upis još traje, te roditelji još imaju vremena da upišu dijete u predškolsko obrazovanje.


„ U vrtiću „Ilijaš“ i dalje postoje tri odgojne grupe. Do sad se upisali 55 djece, a ići ćemo do nekog broja 71. U saradnji s Općinom Ilijaš trebaju da počnu radovi na objektu, tako da se nadamo da ćemo od polugodišta formirati dvije odgojne grupe.Tu se nadamo prijemu do 60 djece, tako da će naš vrtić „Ilijaš“ već u sljedećoj školskoj godini da poveća broj djece“ rekla je.

Govorila je o kakvom je projektu riječ.

„Rekonstrukcija gornjeg sprata, koji je devastiran poslije rata. Već se dugo priča o tom projektu i ove godine bit će implementiran. Očekujemo svaki dan pozitivne informacije, te da će krenuti već neka vrsta radova“ istakala je.

Također, Fejzić je spomenula i kako će se odvijati nastave za mališane.

„Naše odgojno-obrazovne aktivnosti u cjelovitom programu počinju od pola sedam pa sve do 17:00 sati. Sada po nekim drugačijim uslovima , zbog pandemije mi nećemo moći realizovati neke aktivnosti u društvenoj sredini. S roditeljima smo se dogovorili oko prijema djece, da se vrši u valjskom prostoru, roditelji ne ulaze u objekte oni nama predaju dijete gdje mi vršimo trijažu svakog djeteta i uposlenog. Mi smo dobili od ministarstva, kao i od naše ustanove jasne upute kako ćemo provoditi prijem djece, kako ćemo se ponašati unutra, a sve da bi zaštitili zdravlje djece i uposlenih“ rekla je.

Vrtić „Ilijaš“ je spreman za mališane, a Fejzić ističe da će se sve odvijati po propisima.

„Čišćenje objekta je bilo dok još djeca nisu bila tu. Nas je dovoljno odgajatelja, te se nadam da ćemo provesti sve mjere“ kazala je.

Na pitanje da li su roditelji imali zahtjeve, s obzirom na cjelokupnu situaciju s pandemijom korona virus, Fejzić ističe da nisu, te da su čekali njihove upute.

„Roditelji ima dužnost da svako jutro potpiše da je dijete zdravo, da nema nikakvih oboljenja kod kuće. Također, mi zaposleni potpisujemo te izjave, djeca se mjeri temperatura što je roditeljima i drago jer odmah vide da mi je dijete zdravo“ kazala je.

Što se tiče obrazovnog programa, na području općine Ilijaš, već je upisano 160 djece, s tim da se još roditelji prijavljuju jer su neki roditelji zakasnili na konkursni rok u augustu i junu.


Polazak u obavezni program trebao je i on krenuti od prvog, međutim nakon procjene epidemiološke situacije ministarstvo će odlučiti i vremenu i načinu pohađanja obaveznog programa.

Povezane objave

Back to top button