U posljednjih nekoliko sedmica zabilježeno je više ujeda zmija otrovnica u glavnom gradu BiH

Dolaskom lijepog vremena sve više građana odlučuje vrijeme provesti u prirodi, međutim, iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS upozorili su sve one koji se zapute u tu avanturu da budu oprezni jer trenutno nema seruma protiv ugriza zmija otrovnica.

Naime, kako su naveli iz Hitne pomoći u posljednjih nekoliko sedmica zabilježeno je više ujeda zmija otrovnica u glavnom gradu BiH.

-U tom slučaju je bilo indicirano davanje antiviperinog seruma – protuotrova. Ne bi to bilo ništa posebno ni neuobičajeno za ovo doba godine, međutim, tog seruma trenutno nema nigdje u BiH za nabaviti, naveo je doktor Rusmir Baljić, šef Infektivne klinike.

Istaknuto je i to da je protuotrov tražen i u okolnim državama, međutim, nisu ga uspjeli pronaći.

-Ukoliko se i nađe, nažalost, rok upotrebe bio je do 1.6.2021. godine. Zato svi vi koji volite planinariti ili samo šetati po prirodi – oprez, poručio je Baljić.

Inače u BiH živi 14 vrsta zmija od kojih su samo tri otrovnice (poskok, šarka i vrlo rijetki balkanski šargan) dok je preostalih 11 neotrovno i bezopasno.

Sve tri vrste zmija koje žive u BiH mogu se prepoznati i po karakterističnoj cik-cak šari na leđima, trokutastoj glavi prije koje se tijelo jasno sužava te po kratkom zdepastom tijelu koje veoma rijetko prelazi 60 cm.

Share.

Comments are closed.