ILIJAŠKULTURA

Upriličeno “Veče sevdaha” u Ilijašu u okviru manifestacije „Dani Kantona Sarajevo“

U kino sali Kulturno – sportskog centra Ilijaš upriličeno je „Veče sevdaha“ u organizaciji Bosanskog kulturnog centra i JU “Kulturno-sportski centar i Radio Ilijaš.

Manifestacija „Dani Kantona Sarajevo“ i ove godine donosi sadržajan program sa više od 60 kulturnih sadržaja među kojima su izložbe, promocije knjiga, premijere filmova i koncerti.

U sklopu Programa „Dani Kantona Sarajevo“, koji se ove godine obilježavaju od 02. do 09. maja, građani su do sada imali priliku prisustvovati brojnim sadržajima kao što su: „Bitka za odbranu Predsjedništva i institucija Republike Bosne i Hercegovine, Koncertu klasične muzike, nastupu učenika osnovnih i Srednje muzičke škole pod nazivom “Muzika na ulici“, Otvorenju Izložbe umjetničkih slika Mehmeda Zaimovića, Svečanoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, Izložbi fotografija „Alija Izetbegović, prijatelji i saradnici“ i mnogim drugim aktivnostima, a večeras je ilijaška publika imala priliku uživati u najpoznatijim sevdalinkama sa naših prostora u izvedbi Dženane Šehanović – Sarajlić, Dženane Huseinagić i Lejle Čaušević.

Na samom početku večeri prisutnima se obratio direktor JU Kulturno – sportski centar i Radio Ilijaš gospodin Nermin Hodžić koji je istakao važnost očuvanja sevdaha i sevdalinke, te gostima poželio ugodno veče sevdaha.

Publika je imala priliku uživati u bogatom repertoru sevdalinki kao što su: Razbolje se Sultan, Zapjevala sojka ptica, Kraj tanana šadrvana, Kiša bi pala, U Stambolu na Bosforu, Snijeg pade na behar na voće, Kad ja pođoh na Bentbašu, Karanfile, cvijeće moje i mnoge druge.

Solistica Dženana Huseinagić kazala je da je sevdalinka dio našeg kulturnog i tradicionalnog nasljeđa.

„Večeras će ilijaška publika imati priliku poslušati ono što inače Dženana i ja radimo, a to je sevdah u ruhu klasike, odnosno sevdalinke koje volimo i koje smo pronašle za shodno da obradimo. Moja kolegica je napisala prelijepe klavirske aranžamane, a ja te sevdalinke interperetiram. Vjerujem da će svi prisutni uživati u ovome što će čuti i vidjeti. Voljela bih kad bi sevdalinka bila proglašena za nematerijano dobro od strane UNESCO- a, jer je sevdalinka nešto što dugo živi i prenosi s koljena na koleno“, poručila je Dženana Huseinagić.

Povezane objave

Back to top button