Uskoro nova pravila za posjetioce zaštićenih pejzaža Trebević, Bijambare i Vrelo Bosne

Vlada Kantona Sarajevo je kroz donošenje izmjena i dopuna Odluke o donošenju planova upravljanja Spomenikom prirode ”Vrelo Bosne”, te zaštićenih pejzaža “Trebević” i “Bijambare” usvojila planove koji definišu upravljanje posjetiocima za ta zaštićena prirodna područja.

Radi se o značajnim dokumentima koji su prvi put izrađeni za neko zaštićeno prirodno područje u KS. Imajući u vidu da lokaliteti Trebevića, Bijambara i Vrela Bosne iz godine u godinu bilježe povećanje broja posjetioca, ukazala se potreba za dodatnom analizom i usklađivanjem tih posjeta sa zaštitom vrijednosti u ovim područjima.

Planovima upravljanja posjetiocima sagledan je, između ostalog, ukupni nosivi kapacitet posjetilaca područja, kako bi se izbjegao negativan uticaj na postojeće prirodne resurse i okoliš u cjelosti.

Definisane su najbolje metode upravljanja posjetiocima, tržišni segmenti i potencijali područja, elementi socijalne uključenosti ranjivih kategorija stanovništva prevashodno kroz segment određivanja cijena ulaznica za posjetioce zaštićenih područja.

Izrađeni su akcioni planovi koji će unaprijediti segment upravljanja posjetiocima i kvaliteta posjeta, te poboljšati zaštita i očuvanje zaštićenih područja na održiv način, uz uvažavanje potreba lokalnog stanovništva.

Implementacijom planova upravljanja posjetiocima Zaštićenog pejzaža ”Trebević”, Zaštićenog pejzaža ”Bijambare” i Spomenika prirode ”Vrelo Bosne” radit će se i na poboljšanju iskustva posjetioca, te uz jasne smjernice i edukativne materijale podići će se svijest o prirodnim i kulturno-historijskim vrijednostima ovih područja, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 

Prethodni članakObjavljena vremenska prognoza do nedjelje
Naredni članakCrveni križ Ilijaš obilježio Sedmicu borbe protiv tuberkuloze