Usljed obilnih kišnih padavina u BiH: Poplavljene brojne kuće i poljoprivredno zemljište

Usljed obilnih kišnih padavina u Bosni i Hercegovini došlo je do porasta vodostaja rijeka i vodenih tokova, a prema posljednjim informacijama jaka kiša je u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu stvorila probleme zbog izlijevanja potoka i riječica u gradska, seoska i priobalna područja, javlja Anadolu Agency (AA).

Na području općine Doboj-Istok rijeka Spreča se izlila i poplavila je oko 50 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros je iznosio 399 centimetara. Inače nivo kada se preduzimaju redovne mjere odbrane od poplava je 300 centimetara.

Rijeka Spreča se izlila i poplavila je oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Prema podacima Federalne uprave civilne zaštite nivo rijeke Tinje na mjernoj letvi ispod Koprića mosta iznosi 336 centimetara. Rijeka Tinja se izlila u mjestima Bare i Špionica i poplavila je priobalno poljoprivredno zemljište u tom području.

Prema informacijama kantonalne Uprave civilne zaštite na području Zeničko-dobojskog kantona, odnosno u općinama Tešanj, Maglaj i Zavidovići došlo je do izlijevanja potoka i riječica u gradska, seoska i priobalna područja.

Na području općine Tešanj jaka kiša padala je od ponoći do osam sati jutros gdje su se na području mjesnih zajednica Piljuzići, Miljanovci, Jelah polje izlili potoci na putne komunikacije kao i po zgradama njivama i poljoprivrednim zemljištima.

Ista situacija je i na području Karadaglija – Jablanica gdje je Trebačka rijeka poplavila nekoliko kuća.

Usljed jake kiše došlo je do nanošenja raznog materijala, na puteve, začepljenja odvoda i propusta što je rezultiralo vodenu masu po ulicama i putnim komunikacijama koja je sa sobom nosila zemljani materijal i slično.

U ranim jutarnjim satima civilna zaštita i profesionalna vatrogasna jedinica intervenisale su na više lokacija u otklanjanju prepreka u vodotocima, pored mostova i propusta.

Zakazana je sjednica Općinskog štaba civine zaštite, a u prijepodnevnim satima će biti organizirani ljudi i mehanizacija na čišćenju putenih pravaca, evidenciji svih plavljenih objekata i prvim podacima o nastaloj šteti.

Na području općine Maglaj u području mjesnih zajednica Bijela Ploča i Jablanica poplavljeno je oko 50 kuća. Uslijed jake vodene mase došlo je do plavljenja puta Moševac – Liješnica, dok je na području mjesne zajednica Ošve, zabilježeno klizište.

Općinu Zavidovići pogodilo je nevrijeme u noći sa petka na subotu, kao i sinoć zbog čega je došlo do začepljenja odvoda i propusta, pa su vatrogasci tokom čitave noći intervenisali na ispumpavanu vode iz zgrada, kuća i poslovnih prostora.

Na području općine Doboj-Jug, jaka kiša je dovela do izlijevaja potoka i riječica na puteve, uslijed čega je angažovana putna mehanzacija na čišćenju nanosa koji su ostali nakon prestanka padavina.

Rijeka Usora se izlila na ušću na priobalno zemljište u dužini oko 200 metara. Radi se o poljoprivrednom zemljištu, gdje nema građevina.

U Kaknju su vatrogasci intervenisali na području mjesta Kraljeva Sutjeska gdje se rijeka Bukovica izlila u neznatnoj mjeri, stoga je brzo sanirano i rijeka je u svom koritu.

Uslijed padavina u toku noći, vodostaji na području Srednjobosanskog kantona su u blagom porastu.

Izvor:AA

Prethodni članakNa današnji dan rođen Safvet-beg Bašagić
Naredni članakNovih devet medalja za Taekwondo klub Ilijaš