Uspješan početak nastave u drugom polugodištu u svim školama na području općine Ilijaš

Nakon četiri sedmice zimskog raspusta u osnovnim i srednjim školama na području općine Ilijaš i Kantona Sarajevo počelo je drugo polugodište. Školsko zvono u osam sati označilo je nastavak odgojno-obrazovnog procesa.

Kontaktirali smo direktore osnovnih škola i srednje škole,  te saznali kako je protekao prvi školski dan u drugom polugodištu školske 2017./2018.godine.

Direktor Osnovne škole “Hašim Spahić” Mirsad Kustura kaže da je i u ovoj, kao i u ostalim školama na području Kantona Sarajevo,  počela nastava u drugom polugodištu prema kalendaru Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Sve je krenulo po ustaljenom rasporedu, o smjenama smo obavijestili naše učenike i nastavni proces nastavljen je nesmetano. Ono što nas raduje da će u ovoj godini početi realizacija projekta izgradnje fiskulturne sale za našu školu, što bi trebalo biti završeno do septembra 2018. godine, tako da bismo u novu školsku godinu ušli sa potpuno opremljenom savremenom salom. Postojeći prostor u kojem se obavlja nastava iz tjelesnog i zdravstvenog odgoja bio bi tada iskorišten za izgradnju četiri učionice, kuhinje i produženog boravka, čime bi se stvorili uslovi za rad u jednoj smjeni, kao i uštede, a to bi utjecalo i na veći broj upisanih učenika u narednim godinama, kazao je direktor Kustura za Radio Ilijaš.

Sve je u najboljem redu i u Osnovnoj školi “Stari Ilijaš”.

– Nastava za drugo polugodište u skladu sa Zakonom o osnovnom odgojnom obrazovanju, počela je danas. Sve je proteklo po  planu,  svi zaposlenici su na svojim radnim mjestima,  kao i učenici. Nisu zabilježeni nikakvi problemi i sve teče po planu- kazao je direktor OŠ “Stari Ilijaš” Mahir Dević.

Odmorni đaci  ponovo su u školskim klupama i u Osnovnoj školi “Podlugovi”.

-Prvo polugodište je završeno bez ikakvih problema, zimski raspust je za učenike prošao izuzetno dobro.  Nastava u drugom polugodištu počela je jutros intoniranjem himne. Učenici viših razreda su prva smjena, a učenici nižih razreda po rasporedu su druga smjena, sve protiče u najboljem redu, kazao je direktor OŠ “Podlugovi” Admir Abadžija.

Nastava je u gotovo svim školama na području Kantona Sarajevo počela u osam sati, međutim u područnim i udaljenim školama zbog težeg pristupa, nastava je počela u devet sati. Takav je slučaj i sa OŠ “Srednje”, gdje vozari više od 80 posto učenika.

-U OŠ “ Srednje” nastava je krenula prema planu i programu. Nije bilo nikakvih problema po pitanju prijevoza učenika niti zaposlenika,  nastava u Srednjem u 9 sati, u područnoj školi Dragoradi u 7 sati i 30 minuta, u područnoj školi Gajevi u 7 sati i 50 minuta i u područnoj školi Kamenica u 9 sati. Ovaj različiti početak nastave u područnim školama je uslovljen prijevozom učenika,  rekao je direktor škole Refik Kurtović.
Drugo polugodište je i u Srednjoškolskom centru “Nedžad Ibrišimović”  počelo po ustaljenom rasporedu.

-Sve teče po planu i programu,a učenici su drugo polugodište počeli odmorni, veseli i entuzijastični poslije zimskog raspusta, kazao je direktor SŠC “Nedžad Ibrišimović” Amir Džafo.

Nastava je počela i u PBK Lješevo sa internatom, kao i u OMBŠ “Novo Sarajevo”-PO Ilijaš.

Đaci će ove godine imati i proljetni raspust od 31. marta do 08. aprila, a u tom periodu bit će obilježeni  Uskrs i Vaskrs.

Ako ne bude nekih smetnji i nepredviđenih situacija, kao što su npr. teške elementarne nepogode, drugo polugodište bit će završeno kako je i planirano. Drugo polugodište za završne razrede srednjih škola završava se 14. maja, za učenike I i IX razreda osnovne škole  nastava će trajati do 11.06.2018, a za ostale razrede nastavna godina bit će okončana 20. juna 2018. godine.  Sredinom juna planirani su slobodni dani povodom Ramazanskog bajrama , navedeno je u školskom kalendaru  Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Direktori svih ilijaških škola  svim učenicima zaželjeli su da ih prati dobro zdravlje i da ostvare svoj  željeni uspjeh u školi.

Prethodni članakOdlični nastupi za STK “Hašim Spahić” na početku godine
Naredni članakOdržana januarska sjednica Općinskog vijeća Ilijaš