Uspješna i druga martovska akcija darivanja krvi

Crveni križ općine Ilijaš u saradnji sa Zavodom za transfuziju Federacije BiH organizovao je danas drugu martovsku akciju dobrovoljnog darivanja krvi.   Dobrovoljni davaoci krvi koji nisu mogli zbog obaveza dati krv na prvoj martovskoj akciju , imali su  priliku da poslije radnog vremena danas učestvuju  i daruju krv.

Crveni križ Ilijaš i Zavod za transfuziju Federacije BiH i ovaj put su zajedno organizovali akciju DDK-vi na koju se odazvalo 44 naših sugrađana od kojih je 38 dalo krv a 6 nije moglo iz zdravstvenih razloga. Ne treba ni napominjati da su naši sugrađani i ovaj put pokazali svoju humanost i darovali kapi koje život znače u ovolikom broju i po ovako lošem vremenu. Za sve davaoce krvi Zavod je obezbijedio osvježenje i slatkiše, CK Ilijaš obrok i jedan dio sredstava za pakete a  Općina Ilijaš drugi dio novčanih sredstava. Zahvaljujemo se našim sugrađanima i nadamo se da će naše akcije biti prepoznatljive po velikom broju naših humanitaraca, kazala je Sejda Ćesan, sekretar CK Ilijaš.

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način, a jedini izvor toga lijeka je čovjek – darivatelj krvi. Jedna puna doza krvi može spasiti čak tri života, a na više od 3,5 miliona  stanovnika, koliko ima BiH, te zalihe dostatne su za tek 5% građana. Da su zalihe premale, pokazuju i svakodnevni apeli rodbine i prijatelja koji preko društvenih mreža i portala mole građane da doniraju krv za njihove najbliže – one ugrožene.

Prethodni članakZa 11 optuženih suđenje tek u junu: Tužilac Simović najavio novu optužnicu za Ilijaš i Brezu
Naredni članakOvog vikenda XVIII kolo Druge lige FBiH